.

.

poniedziałek, 18 marca 2013

Tradycyjny sernik Luizy wg Aleex



A dzisiaj zapraszam na pyszny tradycyjny sernik, który zrobiłam według przepisu mojej koleżanki, Luizy. Z Luizą spotykamy się już ładnych parę lat w majowe weekendy, podczas sprawdzania prac maturalnych. W chwilach przerwy między kolejnymi partiami arkuszy do oceny znajdujemy czas, aby opowiedzieć sobie, co się działo w naszym życiu przez rok. Te chwile, takie wyszarpane i krótkie, są wyjątkowe. Bo obie je lubimy. Bo szanujemy swoją prywatność. Bo nie wypytujemy się o szczegóły. Wiem o niej tyle, ile ona chce mi powiedzieć. I ona wie o mnie tyle samo. Nic ponadto. Nawet jeśli w przypływie wyjątkowej chwili któraś z nas powie więcej, każda ma pewność, że ta druga zachowa to tylko dla siebie.
W maju Luiza przywiozła sernik, który zjadłyśmy z pyszną kawą. Poprosiłam ją o przepis i, oczywiście, dostałam go. Jestem pewna, że będzie doskonały na zbliżające się święta. Spróbujcie.


Składniki:

Masa serowa:
• 1 kg sera President trzykrotnie mielonego
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń śmietankowy
• 1 szklanka mleka 3,2%
• 1 jajko
• 5 żółtek
• 1/2 szklanki oleju

Ciasto:
• kostka margaryny Palma
• 1 jajko
• 2 szklanki mąki krupczatki
• łyżka śmietany 18%
• łyżeczka proszku do pieczenia
• odrobina cukru około łyżki stołowej

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto.



2. Blachę o wymiarach 22 x 37 wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem.


3. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiec przez 10 – 15 minut. Ostudzić.


4. Przygotować masę serową: budyń rozpuścić w szklance mleka.


5. Do misy miksera włożyć ser, wbić jajko, dodać żółtka (białka zostawić), wsypać cukier, wlać olej i mleko z budyniem.




6. Składniki zmiksować aż powstanie gładka, dość rzadka, masa.


7. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć ją z masą serową.




8. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto.


9. Sernik piec w temperaturze około 190 – 200 stopni około 1 godziny.


10.Ostudzić. Ozdobić dowolną polewą.


Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki III

11 komentarzy:

  1. świetnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki, pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada i zapewne smakuje pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada naprawde slicznie,ale nie robilam nigdy sernika na oleju i mam pewne obawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nadszedł czas, aby spróbować ? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Bardzo mi się podoba taka relacja, jaką masz z Luizą. A sernik jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A śmietana ma być kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  7. budyń z cukrem czy bez??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń bez cukru. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń