.

.

sobota, 9 marca 2013

Piaskowa babka pomarańczowa wg Aleex



Znów praca, praca, praca. Mam tyle roboty, że chyba mnie spoza niej nie widać. Tłumaczę sobie, że muszę już powoli zacząć zwalniać, bo przecież wkrótce wiosna i święta. Nie czujecie ich jeszcze? Ja też nie, ale to nic. Przecież wystarczy przetrwać tylko kilka śnieżnych dni i już będą! Naprawdę! Już sobie wyobrażam ulice rozświetlone słońcem, soczystą zieleń, która otoczy nas ze wszystkich stron, pąki kwiatów strzelające płatkami. Przepiękny spektakl czeka nas już za moment.
A skoro wiosna wkrótce i święta niedługo od dziś aż do końca marca na blogu będą pojawiać się przepisy, które w sam raz pasują na wielkanocne spotkania z rodziną. Prezentację świątecznych przysmaków zaczynam od piaskowej babki pomarańczowej z przepisu Krystyny911. Ciasto jest niezwykle puszyste, przepięknie pachnie pomarańczami i świetnie się komponuje z drobinkami czekolady, którymi ozdobiłam swój wypiek. Ledwo udało mi się zrobić zdjęcia, bo kiedy babka rosła sobie spokojnie w piekarniku, kuchnia była pełna domowych łasuchów (czytaj: chłopaków), którzy przybyli, zwabieni zapachem, i czatowali na gorącą, pyszną babeczkę. Pożarli ją w kilka chwil i zgodnie stwierdzili, że jest pyszna. Może będziecie mieli na nią ochotę?


Składniki:

• 220 g mąki pszennej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 200g drobnego cukru do wypieków
• 130 g masła
• 4 całe jajka
• 4 łyżki mleka
• skórka otarta z całej pomarańczy
• 3 łyżki soku z pomarańczy
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia.
2. Miękkie masło zmiksować na puch dodając stopniowo cukier.



3. Do masła dodawać po jednym całym jajku, trochę mąki i po 1 łyżce mleka. Po każdej porcji składników zmiksować ciasto na gładką masę.



4. Z wyszorowanej pomarańczy otrzeć skórkę.


5. Wycisnąć sok z owocu. Będą nam potrzebne 3 łyżki, które dodajemy do ciasta.
6. Na koniec dodać skórkę pomarańczową. Wymieszać.



7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30 x 9 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


8. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C przez około godziny. Sprawdzić patyczkiem, czy upieczone.



9. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą. Ja posypałam swoją babkę drobinkami startej czekolady.




Smacznego.

Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki III

15 komentarzy:

  1. U mnie dziś też ciasto pomarańczowe. Tyle że na maślance. Ale wygląda podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda niesamowicie! Miałam dziś wielką ochotę na ciasto z pomarańczami, ale musiałam zmienić plany, bo nie dostałam ich w sklepie :/ Przepis zapisuję, z pewnością zrobię następnym razem! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada super ta babeczka!:) Chyba zrobie bo ja mam w ogrodku drzewko pomaranczowe ktore ugina sie pod ciezarem owocow:) Szukam wiec intensywnie wszelkich smacznych przepisow na ich wykorzystanie:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O Matko! Jak Ci zazdroszczę! Kocham pomarańcze :) A babeczkę Ci polecam. Z takimi świeżymi owocami będzie jeszcze lepsza :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Aleex babka jest super! Zrobilam i masz racje z pomarancza prosto z krzaczka jest po prostu nieziemsko pomaranczowa!:) Jak mi sie uda to ja wrzuce jeszcze przed swietami na mojego bloga ale musze zrobic druga bo tej juz nie ma a zrobilam wczoraj poznym wieczorem!:)))) Pozdrawiam i dzieki za przepis!:)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że Wam smakowała :) Dla mnie też jest pyszna :) Wyobrażam sobie, jak smakowała ze świeżymi pomarańczami. Mmmmmm ..... Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Mam pytanie: jeśli chciałabym upiec ciasto z tego przepisu w formie na babkę (taką okrągłą ja na święta) to piecze sie tyle samo? i czy w ogóle sie nadaje to do takiej formy:)
    pozdrawiam Marlena :) coraz częściej sięgam do Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marleno, możesz upiec tę babkę w formie "babkowej" na święta. Nie powinnaś zwiększać czasu pieczenia, ale na wszelki wypadek, zawsze sprawdzaj patyczkiem, czy jest gotowa. Ja ostatnio piekłam ciasto 15 minut dłużej niż sugerował przepis, bo ciasto się nie dopiekło. Zapraszam do korzystania z przepisów. Mam nadzieję, że Ci smakują. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Wszystko jest pyszne, szczególnie słodkości ;) planujteż na święta ciasto biała dama - mam nadzieję, że wyjdzie;)
    Pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. swietny przepis, wyglada cudownie! =)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z niemal identycznego przepisu piekę babkę na święta, ale taką tradycyjnie świąteczną, okrągłą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog i pyszne zdjęcia.
    Ja również prowadzą swój blog kulinarny. Ostatnio, dzięki tej stronie:
    http://zarabiaj-na-poradnikach.weebly.com/
    udało mi się wydać poradnik w postaci książki kucharskiej, z autorskimi przepisami. Zarabiam na swojej pasji. Jeśli byłabyś zainteresowana, zajrzyj koniecznie. Pozdrawiam serdecznie, Lucyna.

    OdpowiedzUsuń
  9. super blog
    zapraszam również do odwiedzenia mojego też o kuchni ;D)
    kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń