czwartek, 6 czerwca 2013
Tort makowy z musem kawowym i z wiśniami wg Aleex
Witam Was serdecznie po powrocie :) Już jestem. Wprawdzie od razu wpadłam w wir obowiązków i nie miałam okazji, by nacieszyć się wrażeniami po podróży, ale tydzień się już kończy, powoli wracam do siebie i na nowo mogę przywołać wspomnienia z niezapomnianej wyprawy. Wkrótce się nimi podzielę, ale potrzebuję jeszcze kilku chwil, by uporządkować zdjęcia i notatki.
A czerwiec na blogu witam przepysznym tortem makowym z kawowym musem i wiśniami, który przygotowałam z okazji Dnia Matki i urodzin mojej mamy. Wykorzystałam przepis z nieocenionej kwestii smaku, a efekt, jak zawsze, okazał się znakomity. Wbrew pozorom tort robi się bardzo łatwo, a smakuje naprawdę świetnie: jest wilgotny, mało słodki, z orzeźwiającymi wiśniami, po prostu pyszny. Wykorzystajcie go na wyjątkową okazję, na pewno uświetni każdą uroczystość. Polecam.
Składniki:
Blaty z masy makowej:
• 900 g gotowej masy makowej z bakaliami
• 5 łyżki suchej kaszy manny
• 7 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
Nasączenie:
• 4 łyżki likieru wiśniowego
• 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy
• 1 łyżka cukru
Przełożenie:
• 1 słoiczek konfitury wiśniowej z całymi owocami
• 1 szklanka wiśni mrożonych lub świeżych bez pestek
Mus kawowy:
• 250 ml śmietanki kremowej do deserów 36%, bardzo zimnej
• 2/3 szklanki cukru pudru
• 500 g sera mascarpone
• 4 - 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy
Boki i wierzch:
• posiekane obrane orzechy laskowe
• kilka łyżek kakao
Sposób przygotowania:
1. Przygotować blaty z masy makowej (ja robiłam to dzień wcześniej): tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
2. Masę makową z bakaliami wymieszać z kaszą manną.
3. Żółtka utrzeć na puszysty krem. Powinno to zająć około 7 minut. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
4. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony. Ostudzić.
5. Po ostudzeniu pokroić biszkopt na 3 poziome blaty (uwaga: należy robić to bardzo ostrym nożem). Można upiec ciasto 1 - 2 dni wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
6. Zaparzyć dwie porcje mocnej kawy w dwóch szklankach. Ja przygotowałam podwójne espresso, dokładnie je ostudziłam.
7. Przygotować mus kawowy: zimną śmietankę kremową ubić razem z cukrem pudrem na bardzo sztywną pianę. Delikatnie wymieszać łyżką z serem mascarpone, a następnie z ostudzoną kawą. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.
8. Nasączenie: wymieszać likier wiśniowy ( likier możemy zastąpić sokiem wiśniowym) z jedną porcją kawy i cukrem. Jeśli blaty są bardzo wilgotne, nasączenie należy ograniczyć.
9. Przystąpić do przełożenia blatów: pierwszy blat makowy ułożyć na tortownicy i skropić go 1/3 nasączenia.
10. Rozsmarować całą konfiturę razem z wiśniami, wyłożyć 1/3 musu kawowego.
11. Przykryć drugim krążkiem, skropić go 1/3 nasączenia, następnie wyłożyć 1/3 musu kawowego i rozłożyć wiśnie z kompotu (lub rozmrożone i odsączone na sicie).
12. Położyć ostatni krążek, skropić resztą nasączenia. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
13. Boki tortu posypać posiekanymi orzechami laskowymi, wierzch posypać obficie kakao (najlepiej zrobić to przed samym podaniem). Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
14. Podawać pokrojony na porcje.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
biszkopt mozna "przekroic" nitka. Otacza sie ciasto nitka, na koncu sie ja krzyzuje i lekko pociaga w przeciwne strony. W taki sposob mozna dzielic nawet cieple ciasto :-)
OdpowiedzUsuńAleex, slinka leci czytajac tylko Twoj przepis.
Pozdrawiam
Ostatnio czytałam o wykorzystaniu nici dentystycznej i właśnie zaczęłam ją wykorzystywać do krojenia placków na torty. Jest lepsza od normalnej nitki bo bardzo mocna i ostra. Oczywiście nie może być o smaku mięty.
UsuńPozdrawiam, Ela
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńod jakiegoś czasu czytam Twój blog i cichutko podziwiam, ale dzis muszę jasno powiedzieć "poszłas po bandzie, moja droga, nie ma co"!
OdpowiedzUsuńSzapoba uniżone!
Smakowicie wygląda , a ciasto makowe nie jest za suche??
OdpowiedzUsuńJolu - ciasto przygotowane z gotowej masy jest bardzo wilgotne. Należy nawet uważać, jak napisałam, aby za bardzo nie nasączyć blatów. Można je także zrobić z masy wykonanej samodzielnie w domu, ale wówczas będą bardziej suche, co niwelujemy nasączeniem. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńrzeczywiście, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńW końcu do nas wróciłaś Aleex.Czekałam na dalsze wspaniałe przepisy:)))
OdpowiedzUsuńAż mi się słabo zrobiło , i jak tu się odchudzać, dzisiaj zrobiłam mięso do słoików z twojego przepisu
OdpowiedzUsuńWspaniały, robiłam kiedyś taki, ale używałam zamiast manny, bułę tartą, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę bardzo elegancko, podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na Pani przepisy każdego dnia z ciekawością, robiłam już wiele przepisów i każdy super, i tym razem też się nie zawiodłam-tort super PYCHA!!! polecam Wiola
OdpowiedzUsuń