czwartek, 15 sierpnia 2013

Lody caffe latte wg Aeex



15. sierpnia, rocznica „cudu nad Wisłą”, rocznica bitwy warszawskiej. W 1919 roku wojska bolszewickie rozpoczęły marsz na zachód, aby w całej Europie rozprzestrzenić ideały rewolucji. Na drodze tego pochodu znalazła się Polska, która zaledwie w 1918 roku odzyskała niepodległość po 123 latach niewoli. Naród polski był gotowy, by bronić niezależności, ale przeciwstawienie się bolszewikom było naprawdę trudne. W dniach 13-15 sierpnia doszło do najważniejszej konfrontacji, która przeszła do historii pod nazwą „cudu nad Wisłą”. Ta bitwa została uznana przez Edgara D’Abernona za jedną z przełomowych bitew w historii świata.
Bitwa warszawska rozpoczęła się 13 sierpnia obroną wschodnich przedpoli Warszawy i północno-wschodnich przedpoli Modlina. Siły polskie zostały zmuszone do wycofania się w rejonie Radzymina na drugą linię obrony, wyznaczoną przez ciąg wzniesień między Nieporętem a Rembertowem. Obrona na kierunku modlińskim trwała do 14 sierpnia, przechodząc następnie w działania zaczepne (5 armia generała W. Sikorskiego do 20 sierpnia odzyskała Nasielsk, Serock, Pułtusk, Ciechanów, Przasnysz oraz Mławę).
15 sierpnia przez kaliski 203. Pułk Ułanów zdobył sztab 4. armii sowieckiej w Ciechanowie, a z nim - kancelarię armii, magazyny oraz jedną z dwóch radiostacji, służących Rosjanom do łączności z dowództwem w Mińsku. Dzięki przestrojeniu polskiego nadajnika na częstotliwość sowiecką i rozpoczęciu zagłuszania ich nadajników, druga z sowieckich radiostacji nie mogła odebrać rozkazów z Mińska. Brak łączności praktycznie wyeliminował więc 4. armię z bitwy o Warszawę.
Faza obronna na kierunku warszawskim trwała do 16 sierpnia przechodząc następnie w rozstrzygające kontrnatarcie tzw. grupy manewrowej (5 dywizji piechoty, 1 brygada kawalerii) dowodzonej przez J. Piłsudskiego, która przełamując linie obrony radzieckiej w rejonie Kocka i Cycowa przedostała się na tyły wojsk atakujących Warszawę, wyzwalając następnie Białą Podlaską, Łuków, Międzyrzec Podlaski, Siedlce. 19 sierpnia armia polska zmusiła armię M.N. Tuchaczewskiego do odwrotu nad Niemen. 19-25 sierpnia jednostki Wojska Polskiego wyzwoliły szereg miejscowości (m.in. Brześć Litewski, Białystok, Łomżę, Ostrołękę), docierając do granicy z Prusami Wschodnim i odcinając drogę odwrotu głównie siłom bolszewickim.
W wyniku bitwy po stronie polskiej zginęło ok. 4,5 tys. żołnierzy, 22 tys. zostało rannych i 10 tys. zaginionych. Straty radzieckie nie są dokładnie znane, wg szacunków 25 tys. poległych lub było ciężko rannych, 60 tys. trafiło do polskiej niewoli, zaś 45 tys. zostało internowanych przez Niemców.
Dziś pamiętamy o tych, którzy walczyli o naszą wolność. Wśród nich był mój dziadek, który jako 16-latek na ochotnika zgłosił się do walki. Dziś świętujemy naprawdę ważne wydarzenie w naszej historii.
A uświetnieniem świątecznego dnia będą pyszne lody caffe latte, które znalazłam u Dorotus i trochę zmodyfikowałam. Są pyszne. W sam raz na świąteczne, letnie popołudnie.


Składniki:

• 1,5 szklanki mleka
• 1 szklanka śmietany kremówki 36%
• pół szklanki domowego cukru waniliowego
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 3 żółtka
• 1 opakowanie cappuccino waniliowego w proszku Mokate (110 g)

Sposób przygotowania:

1. W miseczce lub kubku zmiksować żółtka z połową cukru, do uzyskania jasnego kremu.



2. Do garnuszka z grubszym dnem wlać mleko, dodać połowę cukru, połowę kremówki, wsypać cappuccino w proszku.




3. Postawić na małym ogniu i, mieszając, doprowadzić do wrzenia.




4. Krem z żółtek wlać do mleka, cały czas mieszając trzepaczką.



5. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż mieszanka będzie ją lekko oblepiała (lekko zgęstnieje).



6. Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody by się zwarzyły.
7. Dodać kawę rozpuszczalną i zamieszać, aż kawa się połączy z masą.


8. W tym momencie dodać pozostałą kremówkę i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzić do temperatury lodówkowej.



9. Mocno schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów.


10. Ukręcić lody w maszynie. Wstawić do zamrażarki.


11. Jeśli nie mamy maszyny, masę przelać do miski, wstawić do zamrażarki, co 15-20 minut wyjąc misę, masę zmiksować. Czynność powtórzyć kilka razy.



Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Dzień dobry. Proszę napisz czy na zdjęciach nr 3 i 4 od końca jest maszyna do lodów ? Jeśli tak to jaka ? Wygląda mi na Kenwooda i ponieważ też go mam to ciekawi mnie czy można dokupić do niego przystawkę do kręcenia lodów. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu - na zdjęciach jest maszyna do lodów Kenwooda. Znajdziesz ją na stronie Kenwood.pl. Uważaj jednak, nie do wszystkich typów mikserów planetarnych ta przystawka pasuje. Do mojego nie pasowała i mąż musiał mi ją trochę przerobić. Jest bardzo fajna. Polecam, Aleex :)

      Usuń
    2. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zaraz zerknę na stronę Kenwooda, kupię maszynkę i zacznę kręcić lody wg Twoich przepisów :-) Jeszcze jedno pytanie, czy po porządnym ukręceniu masy na lody wkłada się ją do zamrażalnika i to koniec ? Czy w trakcie mrożenia należy masę lodową wyjmować i parę razy jeszcze ubijać ? Pozdrawiam Kasia

      Usuń
    3. Jeśli wlewasz mieszankę do maszyny do lodów, trzeba nastawić ją na pół godziny na najmniejsze obroty (miksera). Po tym czasie masa jest już gęsta. Wkładamy ją do zamrażarki i już nie wyjmujemy, chyba, że do konsumpcji.
      Maszyna podczas działania rozbija kryształki lodu, masa staje się puszysta i kremowa.
      Miksowanie podczas zamrażania stosujemy wyłącznie wtedy, gdy nie mamy maszyny do lodów.
      Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Ile wychodzi lodów z tej porcji?? Pozdrawiam Gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 1,5 litra. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Droga Aleex czy dobrze rozumiem ,wystarczy kupić przystawkę do lodów kenwood,czyli tą miskę i już,a czy do tej przystawki jest specjalne mieszadło.a jeśli nie to którym mieszać,super przepisy,bardzo dużo korzystam,dobrze że tu jesteś,dziękuję RENKA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renko - tak, wystarczy kupić przystawkę do lodów Kenwooda i już :) Przystawka ma mieszadło, które podłącza się do miksera. Pamiętaj o sprawdzeniu, czy do Twojego typu miksera pasuje dany typ przystawki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. a czy miskę do lodów trzeba najpierw wlożyć do zamrażarki i dopiero kręcic lody,dziękuję z góry za odpowiedż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przystawka jest zbudowana z misy zewnętrznej i wewnętrznej, czyli tzw. wkładu, w którego ściankach jest płyn chłodzący. Ten wewnętrzny wkład wcześniej wkłada się do zamrażarki. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. dziękuję jeszcze raz za tak szybką odpowiedz,wszystkiego najlepszego w 2016 roku

    OdpowiedzUsuń