poniedziałek, 19 grudnia 2016

Masa makowa do strucli wg Aleex


Przygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes. Pamiętam, jak robiła to słodkie makowe nadzienie pani Stenia, mama Agi. My we dwie siedziałyśmy w maleńkiej kuchni w ich domu i pałaszowałyśmy porcje przepysznego makowca z tą właśnie masą. Mimo upływu lat strucla nią wypełniona nadal smakuje wyśmienicie. Polecam.

Składniki:

• 500 g suchego maku mielonego
• 500 ml mleka
• 1 i 1/4 szkl. cukru
• 50 g masła
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka powideł śliwkowych
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżka migdałów mielonych
• 1 łyżka orzechów mielonych
• 1 jajko
• 1 białko
• 1 łyżka zapachu migdałowego
• skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

1. Zagotować mleko.


2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać.


3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki masy makowej (prócz jajka i białka).



4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać.




5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać.
6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki).
7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem.
8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines ok. 3 cm.


9. Brzegi ciasta zawinąć na masę, tworząc margines.


10. Zwinąć struclę i owinąć ją papierem do pieczenia tworząc tubę ok. 3 cm. szerszą niż średnica strucli.


11. Piec według przepisu na ciasto, który wykorzystujemy.


Smacznego.

Pamiętajcie o idealnych prezentach!

7 komentarzy:

  1. ja w tym roku ide na latwizne
    akowiec bedzie kupny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja, jak zwykle, piekę :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. W tym roku po raz pierwszy będę robiła kluski z makiem czy ta masa będzie się nadawała?BeataS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na pewno będzie idealna :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. a czy nie trzeba już wyciskać tego maku

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nie ma świąt bez makowca. To już tradycja. :)

    OdpowiedzUsuń