piątek, 16 grudnia 2016

Syrop cukrowy wg Aleex


Dzisiaj pokazuję Wam, jak zrobić syrop cukrowy. Jest to jeden z ważniejszych składników wielu drinków, ale można go wykorzystać także do deserów lub… dosłodzenia zbyt wytrawnych nalewek. Zamiast kupować, w kilka chwil można go przygotować w domu. Warto zrobić go od razu więcej i trzymać w lodówce. W zamkniętej butelce może stać nawet kilka tygodni bez szkody dla smaku. Dobrze mieć go pod ręką. Jeśli do syropu dodamy odrobinę soku z cytryny, łatwiej będzie go przechowywać. Może się Wam przydać podczas nadchodzących świąt. Polecam.

Składniki:

• szklanka wody
• szklanka cukru
• kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Zagotować wodę.


2. Do wrzątku wsypać cukier.


3. Mieszać do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści.


4. Poczekać, aż syrop zacznie się gotować, wówczas od razu wyłączyć płomień.


5. Można dodać kilka kropli soku z cytryny, dzięki niemu syrop można dłużej przechowywać.
6. Wystudzić, przelać do butelki z nakrętką i wstawić do lodówki.


7. Używać do drinków, deserów lub innych dań. Przechowywać w lodowce.


Smacznego.

Pamiętajcie o idealnych prezentach!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis,kto wie może kiedyś mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uzywam do konafy, viasta arabskiego super

    OdpowiedzUsuń