.

.

wtorek, 24 stycznia 2017

Sernik owocowy u Aleex


Zapraszam na drugi z nagrodzonych przepisów według pomysłu Marleny T., która swój kulinarny początek roku opisała w kilku słowach: "zazwyczaj Nowy Rok świętujemy w zaciszu naszego domku - o ile można to nazwać zaciszem... mamy dwoje małych dzieci, które nie uznają ciszy ;)". Marlena zgłosiła do konkursu swój sernik owocowy, który dziś Wam prezentuję. Zapraszam.

SERNIK OWOCOWY

Upiec dwa cienkie biszkopty jeden jasny drugi ciemny wg własnego ulubionego przepisu.

WKŁADKA SEROWA:
• 60 dag zmielonego sera twarogowego
• 30 dag cukru pudru
• 1 budyń waniliowy
• 6 jaj
• 15 dag margaryny

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszać i upiec.

MASA BUDYNIOWA:
• 1/2 l mleka
• 2 budynie waniliowe
• 1 cukier waniliowy (lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią zrobionego samodzielnie)
• 4 łyżki cukru kryształu
• 25 dag masła

Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Utrzeć masło i powoli połączyć z przestudzonym budyniem.

MASA OWOCOWA:
• 1 kg truskawek - mogą być mrożone (można użyć innych owoców np. malin, borówek)
• 2-3 łyżki cukru kryształu
• 3 galaretki truskawkowe ( lub o takim smaku jakich owoców używamy)

Duże truskawki pokroić na ćwiartki, małe na połówki. W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Na koniec wsypać suchą galaretkę. Dokładnie wymieszać, zagotować i przestudzić.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
biszkopt ciemny - połowa masy budyniowej - wkładka serowa - druga połowa masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa (jako polewy używam rozpuszczoną gorzką czekoladę).


PS. Autorką zdjęć i wpisu (z małymi moimi modyfikacjami) jest Marlena T., która wyraziła zgodę na publikację jej materiałów.

5 komentarzy:

  1. Czy można liczyć w najbliższym czasie na Pani przepis na ciastow "normalnym" wydaniu? Ja rozumiem że wybór przepisu to jest Pani suwerenna decyzja ale czegoś takiego to ja jeszcze nie widziałam?! Cytuję: "Lekko wymieszać i upiec" Jak długo i w jakiej temperaturze?! I kolejny kwiatek: . W garnku rozprażyć na ogniu, dodając cukier. Rozprażyć?! Pani Agnieszko uwielbiam Pani blog i korzystam z Pani przepisów przy każdym domowym spotkaniu, ale takiego chaotycznego cudaka jeszcze u Pani nie spotkałam.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest mój, dlatego zacytowałam go w brzmieniu dosłownym. Nie dostałam zgody autorek na manipulowanie wpisami, zresztą wcale o nią nie prosiłam :) Zrobię wkrótce ten serniczek i uzupełnię informacje :) Warto poczekać, ciasto jest pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. To jest przepis wg siostry Anastazji :) To ona stworzyła ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Na jaką wielkość blaszki jest ten przepis?
    Proszę o odpowiedź, gdyż niebawem zamieżam go popełnić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń