środa, 5 kwietnia 2017
Grecka baklava wg Aleex
Kolejnym niezwykłym miejscem, które mogliśmy zobaczyć podczas pobytu w Grecji, były meteory. Meteory to "zawieszone w powietrzu" klasztory, wzniesione na skalnych ostańcach u podnóża gór Pindos, drugie,po Świętej Górze Athos, najważniejsze centrum prawosławnego monastycyzmu w Grecji oraz zabytek wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Znajdują się w środkowej Grecji na północno-zachodnim krańcu równiny tesalijskiej, w okolicy miasta Kalampaka. Według legend Bóg, spoglądając na ziemię tesalską, uznał, że jest to dobre miejsce dla pragnących być bliżej Niego. My dokładnie zwiedziliśmy największy z klasztorów - monastyr Wielki Meteor (Megálou Meteórou). Podczas zwiedzania dziewczyny obowiązkowo muszą być w sukienkach do kolan lub chustach, chłopcy w długich spodniach, a wszyscy z zakrytymi ramionami.
Specjalnie dla Was zrobiłam zdjęcia XVI-wiecznej klasztornej kuchni. Zobaczcie, co składało się na wyposażenie mnichów.
A we współczesnej kuchni greckiej specjalnie dla nas przygotowano baklavę. Szef kuchni serwował ją w postaci maleńkich, nieziemsko słodkich porcyjek. Przepyszny smakołyk, ale tylko dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Podpytałam szefa kuchni o tradycyjny przepis, który Wam zdradzam.
Składniki:
• ½ kg ciasta filio
• 4 szklanki grubo posiekanych orzechów
• 2 łyżeczki cynamonu
• ½ szklanki cukru
• 1 szczypta mielonych goździków
• ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego
• 1 szklanka masła
Syrop:
• 2 szklanki wody
• 3 szklanki cukru
• 1 szklanka miodu
• skórki z 1 cytryny
• 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym.
2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta filio, każdy z nich smarując masłem i pokrywając masą orzechową.
3. Układać kolejne warstwy ciasta i masy, aż skończą się składniki.
4. Całość przykryć 4 płatami ciasta filio.
5. Baklavę pokroić w niewielkie romby.
6. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia.
7. Ugotować syrop: wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować przez 5 minut. Po tym czasie wyjąć skórki z cytryny.
8. Baklavę polać lekko przestudzonym syropem, od razu po wyjęciu z piekarnika.
9. Odstawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mialam okazje jesc baklave na Bałkanach. Przepyszna byla...
OdpowiedzUsuńMi też bardzo smakowała, mimo tego, że była niezwykle słodka :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń