niedziela, 23 kwietnia 2017
Tiganites – greckie placuszki z miodem i orzechami wg Aleex
Tiganites to grecka odmiana pancakesów. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek. Aby je przygotować, wystarczy zaledwie kilka chwil, dlatego ich smakiem możemy cieszyć się zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Placuszki są mięciutkie i pięknie pachną dzięki dodatkowi skórki cytrynowej. Pierwszy raz jadłam je w Leptokarii, ale od tego czasu pojawiły się w mojej kuchni już kilka razy. Przepis na nie znalazłam u Sylwii Ładygi. Zmodyfikowałam go nieco i teraz jest taki, jak powinien być. Bardzo lubimy je na niedzielne śniadania. To co? Spróbujecie? Polecam.
Składniki:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 4/5 szklanki mleka
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka skórki z cytryny
Dodatkowo:
• miód
• orzechy włoskie prażone
• jogurt grecki
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto.
2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek.
3. Odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło pod przykryciem.
4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć nieduże placuszki, aż się zrumienią z obu stron.
5. Odsączyć je na ręczniku papierowym.
6. Przełożyć na talerz.
7. Podawać z gęstym jogurtem greckim, prażonymi włoskimi orzechami i miodem, najlepiej greckim.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz