czwartek, 13 kwietnia 2017
Sernik z ciasteczkami Oreo wg Aleex
Wielkanoc. W tym roku wszystko jest u mnie na ostatnią chwilę. W ostatniej chwili robię zakupy, w ostatniej chwili sprzątam, w ostatnim momencie piekę mięsa i ciasta. Nigdy aż tak nie narzekałam na brak czasu. Na szczęście przyjechała Gwiazdeczka, więc we dwie ze wszystkim uporamy się o wiele szybciej i będzie można świętować. A w tym roku naprawdę mamy co: urodziny taty, kolejne rocznice i narodziny Maleństwa w naszej rodzinie. Będzie wesoło. Aby podkreślić wyjątkowość nadchodzących chwil, upiekłam sernik z ciasteczkami Oreo, który znalazłam u Dorotus. Gorąco polecam. Jest kremowy, po prostu pyszny. Świetnie sprawdzi się na święta.
Składniki:
Spód:
• 150 g ciasteczek Oreo (razem z nadzieniem)
• 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:
• 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
• 300 ml śmietany kremówki 36%
• 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
• 4 jajka
• 2 żółtka
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 opakowanie ciastek Oreo ok. 170 g, połamanych na połowę lub na ćwiartki
Krem śmietankowy:
• 300 ml śmietany kremówki 36%
• 200 g mascarpone
• 1 łyżka cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Przygotować spód: Ciastka i masło włożyć do kubka blendera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
3. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
4. Do misy miksera włożyć wszystkie składniki, oprócz ciasteczek. Zmiksować do połączenia; nie wolno miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej, sernik po upieczeniu powinien być płaski.
5. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. W masę powciskać ciasteczka Oreo.
6. Sernik piec w temperaturze 150ºC przez około 50 – 60 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
7. Przygotować krem śmietankowy. Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone.
8. Śmietanę kremówkę, cukier waniliowy i serek mascarpone umieścić w misie miksera.
9. Ubić mieszadłami miksera do ubijania białek do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder.
10. Część kremu śmietankowego posmarować cienką warstwą na schłodzonym serniku.
11. Pozostałą część kremu umieścić w dekoratorze i na górze sernika wycisnąć rozetki, w każdą włożyć mini Oreo. Schłodzić.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Witam Aleex :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze łączę się w bólu totalnego braku czasu. Ja święta zacznę przygotowywać dziś.... po 16. Ale wpadłam na chwile do Ciebie, jak zawsze po inspiracje, a tu proszę, jakiś pyszny sernik:) Może uda się go zrobić jutro. Odpowiedz mi proszę, jakiej wielkości tortownice stosujesz??
W 2 punkcie napisałam - 24 cm :) Pozdrawiam cieplutko i zmykasz szykować święta :))) Aleex.
UsuńSernik wygląda bardzo apetycznie. I nie tylko wygląda. Na pewno pysznie smakuje. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad jakimś ciastem na święta i wydaje mi się, że będzie to wlasnie ciacho jakie upiekę :)
OdpowiedzUsuńPlus oczywiście mazurek.