niedziela, 2 kwietnia 2017

Grecka sałatka z buraków wg Aleex


Pobyt w malowniczej Grecji już za mną, ale wspomnienia są wciąż żywe. Praktyki zawodowe dla uczniów były także intensywnym czasem dla opiekunów. Odpowiedzialność za kilkudziesięciu młodych ludzi zawsze jest wyzwaniem. Dla dużej grupy spośród nich to był pierwszy wyjazd z domu na tak długi czas, dla większości pierwszy wyjazd za granicę w ogóle. W takiej sytuacji opiekun jest nie tylko nauczycielem, staje się powiernikiem, czasami zastępuje rodziców lub przyjaciół, z którymi nie ma kontaktu lub jest on utrudniony. Uczniowie patrzą na nauczycieli tak, jakby widzieli ich po raz pierwszy. Dostrzegają w nich normalnych, fajnych ludzi. My poznajemy swoich uczniów w różnych, pozalekcyjnych sytuacjach. Widzimy ich wady i zalety, to, jak kształtują się relacje między nimi, zauważamy ich predyspozycje. Ta pogłębiona znajomość przekłada się później na lepsze zrozumienie już w szkole. To naprawdę ciekawe doświadczenie dla obu stron.
Podczas pobytu w Leptokarii mieliśmy okazję poznania okolicy. Jednym z ciekawych miejsc było Palios Pantelejmon lub inaczej Panteleimonas - maleńka, zabytkowa wioska grecka w prefekturze Pieria na wysokości około 500 m n.p.m. Wioseczka na stokach masywu Olimpu jest żywym skansenem. Zachwycają: piękna panorama, tradycyjne greckie domki, wąskie uliczki pokryte kocimi łbami. W centrum wioski stoi zabytkowy kościół św. Pantelejmona. Spacerując nierównymi uliczkami, mamy wrażenie, że przenieśliśmy się w czasie i znaleźliśmy się w miejscu odciętym od świata, który wciąż gna naprzód. Tu czas można przesypywać przez palce, siedząc w kawiarence, sącząc espresso, próbując cudownego i baaaardzo słodkiego likieru z kasztanów lub kasztanowego miodu. Cudne, urokliwe miejsce.











A po powrocie z Palios Pantelejmon czekał na nas w hotelu pyszny obiad i zaskakująca w smaku sałatka z buraków, którą w Posejdon Palace podawano w dwóch wersjach – z jogurtem lub bez niego. Oba warianty polecam do wypróbowania.



Składniki:

• 1 kg buraków (bulwy)
• 2 duże ząbki czosnku
• 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• 2-3 łyżki białego octu
• 40 dag gęstego jogurtu (greckiego)
• sól
• natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinach do miękkości.
2. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę lub na kawałki. Przełożyć do salaterki.
3. Natkę pietruszki posiekać. Odłożyć.
4. W misce wymieszać oliwę, ocet i sól oraz jogurt (jeśli go dodajemy) do uzyskania jednolitego sosu.
5. Do salaterki z burakami dodać drobniutko posiekany czosnek, posiekane orzechy i natkę pietruszki.
6. Dodać sos i wymieszać.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz