poniedziałek, 7 sierpnia 2017
Balsamico winegret wg Aleex
Gdy byłam w Londynie, miałam okazję poznać nowy smak. Moja przyjaciółka, Alicja, przyprawiała niektóre potrawy ciekawym dressingiem. Spojrzałam na butelkę, na której widniał napis „Balsamico winegret” i doszłam do wniosku, że w sklepach w moim miasteczku nie mam szans, aby to kupić. A ponieważ chciałam przygotować niektóre potrawy z tym sosem, musiałam go po prostu zrobić. Wystarczyło kilka wskazówek kulinarnych, kilka składników, a potem kilka chwil w kuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie?
Składniki:
• ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego)
• ¼ szklanki oliwy z oliwek
• 2 duże ząbki czosnku
• 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Do wysokiego kubka miksującego (lub zwykłego) włożyć ocet balsamiczny.
2. Dolać oliwę z oliwek.
3. Wsypać cukier.
4. Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć do kubka.
5. Dodać sól i pieprz.
6. Całość dokładnie zmiksować.
7. Przelać do buteleczki.
8. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Gdzie można kupić ten ocet balsamiczny?
OdpowiedzUsuńW większości sklepów spożywczych, w każdym markecie, ja kupiłam w sklepiku osiedlowym, Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję :).To bardzo dobra wiadomość :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :).
Domowa oliwa winegret jest bardzo zdrowa. Warto dodawać ją do diet np. do wielu sałatek. Bardzo korzystne rozwiązanie dla organizmu.
OdpowiedzUsuń