.

.

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Balsamico winegret wg Aleex


Gdy byłam w Londynie, miałam okazję poznać nowy smak. Moja przyjaciółka, Alicja, przyprawiała niektóre potrawy ciekawym dressingiem. Spojrzałam na butelkę, na której widniał napis „Balsamico winegret” i doszłam do wniosku, że w sklepach w moim miasteczku nie mam szans, aby to kupić. A ponieważ chciałam przygotować niektóre potrawy z tym sosem, musiałam go po prostu zrobić. Wystarczyło kilka wskazówek kulinarnych, kilka składników, a potem kilka chwil w kuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie?

Składniki:

• ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego)
• ¼ szklanki oliwy z oliwek
• 2 duże ząbki czosnku
• 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
• ¼ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Sposób przygotowania:


1. Do wysokiego kubka miksującego (lub zwykłego) włożyć ocet balsamiczny.


2. Dolać oliwę z oliwek.


3. Wsypać cukier.


4. Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć do kubka.


5. Dodać sól i pieprz.


6. Całość dokładnie zmiksować.


7. Przelać do buteleczki.


8. Przechowywać w lodówce.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Gdzie można kupić ten ocet balsamiczny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W większości sklepów spożywczych, w każdym markecie, ja kupiłam w sklepiku osiedlowym, Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Dziękuję :).To bardzo dobra wiadomość :).
    Pozdrawiam serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa oliwa winegret jest bardzo zdrowa. Warto dodawać ją do diet np. do wielu sałatek. Bardzo korzystne rozwiązanie dla organizmu.

    OdpowiedzUsuń