niedziela, 27 sierpnia 2017
Tłuczone ziemniaki z bazylią wg Aleex
To tak naprawdę nie jest przepis, ale raczej pomysł, sposób podania ziemniaków, który także podpatrzyłam u Ali w Londynie. Ziemniaki zyskują bardzo ciekawy smak, który idealnie komponuje się z różnymi daniami. Świetnie pasuje do pieczonego łososia oraz potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się także ze wszystkimi daniami z dodatkiem pomidorów. Zresztą – ile ludzi, tyle smaków, więc każdy z was musi sam ocenić, z czym chcecie je zjeść i co wam będzie smakowało. Naprawdę zachęcam, spróbujcie.
Składniki:
• ziemniaki (białe, raczej sypkie)
• świeża bazylia (listki)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości.
2. Listki bazylii posiekać.
3. Ugotowane ziemniaki odcedzić.
4. Garnek przykryć pokrywką i kilka razy bardzo energicznie nim potrząsnąć, aby ziemniaki utłukły się na mniejsze kawałki.
5. Do gorących ziemniaków dodać posiekaną bazylię.
6. Wymieszać. Zostawić na 2-3 minuty, a po tym czasie rozkładać na talerze.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciekawa jestem ich smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń