niedziela, 6 sierpnia 2017
Deser z mango, malinami i chia wg Aleex
Trafił mi się niespodziewany wyjazd na kilka dni. Wprawdzie jestem już w domu, ale ciągle wspominam wakacyjne przygody, nowe znajomości, letni luz. Uwielbiam lato – gorące dni (nawet jeśli dokuczają upały), wyjazdy, swobodę, oderwanie się od obowiązków i problemów. To nieistotne, że ta beztroska jest tymczasowa, że trzeba będzie wrócić do tych samych zobowiązań i kłopotów. Ważne jest to uczucie nieograniczenia, odcięcia się od normalności i rutyny. Lubię je. Bardzo.
Po powrocie do domu powoli wchodzę w swoje życie. Zanim na dobre w nie się wtopię, przygotowałam dzisiaj wakacyjny deser. Prościutki, mocno owocowy, zimny, a więc idealny na gorącą niedzielę. Spróbujcie.
Składniki ( na 4 porcje):
• 1 bardzo dojrzałe duże mango
• 500 g słodkich malin
• 2 pełne łyżki nasion chia
• cukier (opcjonalnie)
• 250 ml śmietany 30%
• cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
1. Miąższ mango wydrążyć, przełożyć do miseczki i zmiksować.
2. Dodać 1 łyżkę nasion chia. Przełożyć do pucharków lub szklaneczek.
3. Maliny zmiksować, przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Jeśli mus malinowy jest zbyt kwaśny, dosłodzić.
4. Maliny wymieszać z 1 łyżką nasion chia i rozłożyć na musie z mango.
5. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
6. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym na puszystą masę. Porcje śmietany rozłożyć do pucharków. Ozdobić owocami i listkami mięty.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz