.

.

piątek, 28 lipca 2017

Zupa krem z ogórka i awokado z krewetkami wg Aleex


Dzisiaj zapraszam na przepyszną zupę krem z zielonego ogórka i awokado, którą podajemy z krewetkami i odrobiną pysznej oliwy z papryczką chili, czosnkiem i natką pietruszki. Przepis znalazłam na kwestii smaku i odrobinę go zmodyfikowałam. Nie podałam także zupy w wersji chłodnika, my wolimy ją na ciepło. Przyznaję, że zanim zjadłam ją po raz pierwszy, nie mogłam wyobrazić sobie smaku zielonego ogórka w postaci zupy. A jednak. Okazało się, że smakuje naprawdę bardzo dobrze. Zupa wygląda oryginalnie, można ją podać nawet podczas wykwintnego przyjęcia. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z innymi daniami w upalny, letni dzień. Zapraszam.

Składniki na 4 porcje:

• 1 długi ogórek szklarniowy średniej wielkości
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/3 niedużego pora
• 1 dojrzałe awokado
• 1/2 litra bulionu warzywnego
• 1/2 pęczka koperku (około 1 pełnej łyżki posiekanego)
• 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
• 150 ml śmietany kwaśnej 12%
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego

Krewetki 4 porcje:
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 12 różowych (gotowanych) mrożonych krewetek
• 1 łyżeczka pokrojonej w drobną kosteczkę pikantnej papryczki chilli
• 1 duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
• 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ogórka bardzo dokładnie wymyć. Bez obierania skórki pokroić na około 2 cm kawałki.


2. Pora oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.


3. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek.


4. Dodać ogórka oraz pora pokrojonego na 1 cm kawałki. Dusić przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając.


5. Wlać połowę bulionu i gotować przez 10 minut.



6. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę. Łyżką wybrać miąższ ze skórki i dodać go do zupy. Dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki.



7. Zmiksować na gładki krem.


8. Dodać resztę bulionu. Nadal miksując, dodać śmietanę, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


9. Tak przygotowany krem schłodzić. Jeśli chcemy podać go w wersji chłodnika, musi ostygnąć zupełnie. Zupa jednak smakuje równie dobrze na ciepło. Jeśli taką ciepłą wersję wolimy, schładzamy ją tylko trochę.


10. W tym czasie przygotować krewetki: Rozgrzać oliwę na patelni, włożyć krewetki bez rozmrażania, dodać posiekaną papryczkę chilli i czosnek. Smażyć krewetki na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i posypać natką pietruszki. Odłożyć.





11. Zupę wlać do miseczek. Zrobić kleksy z jogurtu naturalnego i udekorować krewetkami prosto z patelni oraz oliwą papryczkowo – czosnkową.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz