.

.

poniedziałek, 3 lipca 2017

Ciasto jogurtowe z truskawkami wg Aleex (TM5)


Wakacje. Wprawdzie w szkole nadal trwa rekrutacja i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie, ale trafił mi się wyjazd. Znikam na kilka dni. Przede mną nowe doświadczenia: lot samolotem, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe przygody. Walizka odważona i naszykowana czeka przy drzwiach, torba podręczna spakowana. Jeszcze tylko podzielę się z Wami pysznym ciastem, które upiekłam wczoraj i zostawiłam mężowi w domu, i uciekam. Do zobaczenia w połowie lipca.

Składniki:

• 350 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 2 łyżki cukru z wanilią
• 25 g oleju
• 2 duże jaja
• 1 szklanka jogurtu greckiego
• 500 g truskawek
• cukier puder do posypania

składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Sposób przygotowania:

Tradycyjny:

1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę.
2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników.

W Thermomixie:

1. Do naczynia założyć motylek, dodać jajka i cukier (zwykły i waniliowy). Ubijać czas 5 min/obr.4



2. Wyjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt.



3. Mieszać przy pomocy kopystki – czas 20s/obr.2


Kolejne etapy przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg.
2. Truskawki pokroić na mniejsze części.
3. Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Na blaszkę wyłożyć ciasto, ułożyć na wierzchu truskawki.



5. Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.


6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

1 komentarz: