poniedziałek, 3 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z truskawkami wg Aleex (TM5)
Wakacje. Wprawdzie w szkole nadal trwa rekrutacja i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodzie, ale trafił mi się wyjazd. Znikam na kilka dni. Przede mną nowe doświadczenia: lot samolotem, nowe miejsca, nowi ludzie, nowe przygody. Walizka odważona i naszykowana czeka przy drzwiach, torba podręczna spakowana. Jeszcze tylko podzielę się z Wami pysznym ciastem, które upiekłam wczoraj i zostawiłam mężowi w domu, i uciekam. Do zobaczenia w połowie lipca.
Składniki:
• 350 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 2 łyżki cukru z wanilią
• 25 g oleju
• 2 duże jaja
• 1 szklanka jogurtu greckiego
• 500 g truskawek
• cukier puder do posypania
składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Sposób przygotowania:
Tradycyjny:
1. Jajka wbić do misy, dodać oba rodzaje cukru i ubić na puszystą masę.
2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i jogurt. Wymieszać do połączenia się składników.
W Thermomixie:
1. Do naczynia założyć motylek, dodać jajka i cukier (zwykły i waniliowy). Ubijać czas 5 min/obr.4
2. Wyjąć motylek, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, jogurt.
3. Mieszać przy pomocy kopystki – czas 20s/obr.2
Kolejne etapy przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C w opcji dół + termoobieg.
2. Truskawki pokroić na mniejsze części.
3. Blaszkę o wymiarach 30x20 wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Na blaszkę wyłożyć ciasto, ułożyć na wierzchu truskawki.
5. Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto zrobiłam pychota.
OdpowiedzUsuńWitam! Czy można to ciasto zrobić ze śliwkami? Pozdrawiam.Maria.
OdpowiedzUsuńWitaj Mario. Truskawki można zastąpić śliwkami. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńBardzo dziękuję.Maria.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło twarde i gniotowate
OdpowiedzUsuń