.

.

niedziela, 23 lipca 2017

Zupa jarzynowa z młodych warzyw wg Aleex (TM5)


Lato zachwyca mnie każdego roku. Nawet wtedy, gdy jest męczące z powodu niestabilnej pogody. Zmienność aury, burze, deszcz i grad, a zaraz po nich palące słońce – to wszystko prowokuje migrenę. Męczy mnie trochę w czasie chwiejnej pogody, ale mimo tego kocham lato. Jednym z powodów mojej fascynacji tą porą roku jest obfitość warzyw i owoców. Jest ich mnóstwo, więc można je dowolnie wykorzystywać w kuchni. Sięgam po dania proste w przygotowaniu i takie, które nie pochłaniają zbyt wiele czasu. Jednym z takich dań jest zupa, którą ostatnio zrobiłam. Udałą się znakomicie – pyszna, lekka, w sam raz na wakacyjne dni. Polecam.

Składniki:

• 1 duża cebula
• 1 duży ząbek czosnku
• 25 g oliwy z oliwek
• 1 pomidor
• ½ czerwonej papryki
• 450 g warzyw (2 większe marchewki, pietruszka, kawałek białej części pora, kawałek selera, 3 ziemniaki)
• garść zielonej fasolki szparagowej
• 100 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
• 80 g zacierki makaronowej lub innego, drobnego makaronu
• 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego (może być woda, ale wtedy musimy dodać kostkę rosołową)
• sól,
• ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
• szczypta cukru
• kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

W Thermomixie:
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki i ząbek czosnku. Miksować 5 s/obr.5. Zgarnąć kopystką na dno naczynia.



2. Dolać oliwę i dusić 3 min/varoma/obr.1.


3. Dodać pomidora i paprykę. Miksować 3s / obr.5.


4. Dodać szczyptę cukru.
5. Dodać pozostałe warzywa pokrojone na kawałki (oprócz kalafiora i fasolki szparagowej) i posiekaną natkę pietruszki. Rozdrobnić 5s/obr.4,5.



6. Dolać bulion.


7. Wsypać przyprawy.
8. Gotować 15 min./100 st.C/obr.wsteczne 1.


9. Po 15 minutach dodać różyczki kalafiora, pokrojoną fasolkę, wsypać makaron.



10. Gotować jeszcze 10 min./100 st.C/obr.wsteczne 1.


11. Zupę przelać do garnka. Ewentualnie doprawić.


Tradycyjnie:
1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić w garnku na oliwie.
2. Dodać posiekanego pomidora i drobno pokrojoną paprykę. Poddusić razem z cebulą. Dodać szczyptę cukru.
3. Dodać warzywa (oprócz kalafiora i fasolki szparagowej) starte na dużych oczkach tarki. Chwilę poddusić.
4. Wlać bulion, doprawić. Gotować 15 minut.
5. Po tym czasie dodać kalafiora i fasolkę oraz drobny makaron. Doprawić.
6. Gotować jeszcze 10 min.
7. Podawać z natką pietruszki.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza