.

.

środa, 19 lipca 2017

Pasta z łososiem i pesto wg Aleex


Podobno zbliża się fala upałów, więc ten przepis na pewno Wam się spodoba. Mam go od mojej przyjaciółki, która karmiła nas taką pastą w Londynie, gdy docierałyśmy do domu po wielu godzinach wędrówki i żadna z nas nie miała już siły na długie stanie przy kuchni. Przepis jest prosty, wręcz banalny, ale w tej prostocie tkwi jego genialność. Wystarczy zaledwie kilkanaście minut, by danie pojawiło się na stole. Na tyle każda z nas, nawet najbardziej zapracowana, może sobie pozwolić. Polecam.

Składniki:


• 500 g świeżego makaronu pappardelle
• 1 większy słoiczek pesto (lub 2 mniejsze)
• 200 g łososia pieczonego (lub wędzonego na gorąco) w kawałku
• papryczka chili
• sól,
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Jeśli nie mamy pieczonego łososia, trzeba go przygotować. Kawałek wędzonej na gorąco ryby lekko zwilżyć oliwą. Ułożyć go na folii aluminiowej także posmarowanej oliwą, skórą do dołu.



2. Posiekać kawałek papryczki chili.


3. Na wierzchu ryby rozłożyć posiekaną papryczkę.


4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia.


5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce.


6. Do łososia dodać pesto, wymieszać. Jeśli jest zbyt suche, dolać oliwę.


7. Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku.



8. Odcedzić.


9. Gorący makaron włożyć do miski z sosem. Wymieszać.


10. Podawać od razu po przygotowaniu.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Łosoś to jedna z najwdzięczniejszych ryb - genialnie smakuje. Jest niebywale delikatna i aksamitna w smaku. Szkoda, tylko, że droga. ;)Niestety ostatnio jak robiłam łososia to przypaliłam całą patelnię... Jestem trochę zakręcona, przyznaję. Niestety - patelnia do wyrzucenia. W każdym razie zakupiłam właśnie nową - http://horeca-24.pl/index.php?route=product/product&path=1507&product_id=8047 Wygląda dobrze, lada chwila powinna do mnie dość. Nie mogę się doczekać.. Mam nadzieję, że teraz łosoś mi wyjdzie! :D
    Pozdrawiam i ściska, Gośka

    OdpowiedzUsuń