.

.

niedziela, 27 sierpnia 2017

Tłuczone ziemniaki z bazylią wg Aleex


To tak naprawdę nie jest przepis, ale raczej pomysł, sposób podania ziemniaków, który także podpatrzyłam u Ali w Londynie. Ziemniaki zyskują bardzo ciekawy smak, który idealnie komponuje się z różnymi daniami. Świetnie pasuje do pieczonego łososia oraz potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Doskonale sprawdzi się także ze wszystkimi daniami z dodatkiem pomidorów. Zresztą – ile ludzi, tyle smaków, więc każdy z was musi sam ocenić, z czym chcecie je zjeść i co wam będzie smakowało. Naprawdę zachęcam, spróbujcie.

Składniki:

• ziemniaki (białe, raczej sypkie)
• świeża bazylia (listki)

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości.
2. Listki bazylii posiekać.
3. Ugotowane ziemniaki odcedzić.
4. Garnek przykryć pokrywką i kilka razy bardzo energicznie nim potrząsnąć, aby ziemniaki utłukły się na mniejsze kawałki.
5. Do gorących ziemniaków dodać posiekaną bazylię.


6. Wymieszać. Zostawić na 2-3 minuty, a po tym czasie rozkładać na talerze.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Ciekawa jestem ich smaku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń