.

.

niedziela, 11 listopada 2018

Deser niepodległościowy wg Aleex


Świąteczny weekend. Wyjątkowy. Jedyny taki raz na sto lat. Świętuję, oczywiście, ale jak zawsze nietypowo. Sobotę spędziłam u Gwiazdeczki w Lublinie. Dziś rano wsiadłam w samochód i przyjechałam do swojego miasta. Ledwo zdążyłam na mszę za Ojczyznę, a potem przez chwilę, razem z młodzieżą, uczestniczyłam w miejskich obchodach tego wyjątkowego święta. W domu oglądaliśmy obchody w Warszawie, ze szczególną uwagą wypatrując wśród defilujących żołnierzy tego, który szedł w pierwszej czwórce Kompanii Reprezentacyjnej Wojska Polskiego. Patrzyłam na las biało-czerwonych flag, na radosnych ludzi, na sposób uczczenia tego niepowtarzalnego dnia i myślałam sobie o nas, Polakach. Przez 123 lata niewoli dążyliśmy do odzyskania własnego państwa. W walkach o Niepodległą ginęli nasi przodkowie. Nie ma w kraju rodziny, która nie straciłaby bliskiej osoby podczas toczących się powstań narodowych i działań w czasie I wojny światowej. My mamy ten przywilej, że żyjemy w wolnym, suwerennym kraju. Możemy uczyć się, mówić po polsku, kultywować polskie tradycje i zwyczaje. Ale musimy pamiętać, że wolność nie jest nam dana raz na zawsze. Dlatego trzeba o nią codziennie dbać, żyjąc dla Ojczyzny. I wreszcie powinniśmy się nauczyć, że jedną z najważniejszych wartości jest zgoda narodowa. Takie proste, a takie trudne, prawda?
Dla swoich chłopaków przygotowałam niepodległościowy deser. Nic nadzwyczajnego, prosty krem z owocami, nawiązujący kolorystycznie do barw narodowych. Za to naprawdę smaczny. W sam raz na świąteczny wieczór.


Składniki (na 6 porcji):

• 500 ml śmietanki kremówki 30%
• 500 g serka mascarpone
• 2 puszki owoców w syropie (u mnie wiśnie i jeżyny)
• 2 cukry waniliowe
• biszkopty

Sposób przygotowania:

1. Śmietanę mocno schłodzić. Przelać do wysokiego naczynia, dodać 2 cukry waniliowe i ubić gęstą masę.



2. Gdy śmietana będzie już prawie sztywna, dodać serek masacarpone. Zmiksować na gęsty krem.



3. Połowę kremu przełożyć do miseczki, dodać syrop z owoców. Powinno być go tyle, aby krem zmienił kolor.




4. Do kremu dołożyć owoce.


5. Do pucharków wkładać porcję kremu owocowego, na wierzch wyłożyć krem waniliowy. Wierzch ozdobić owocami.


7. Do pucharków można dodać po 2 biszkopty.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz