.

.

wtorek, 18 czerwca 2019

Arbuzowa lemoniada wg Aleex


Na początek, tak na rozruch;), polecam coś bardzo niezwykle prostego i pysznego – arbuzową lemoniadę. Pogoda oszalała – żar leje się z nieba już drugi tydzień, nie ma czym oddychać, a na słońcu nie sposób usiedzieć. Rano jest szansa na kawę na tarasie, ale od południa upał naprawdę daje się we znaki. W takie dni koniecznie trzeba się nawadniać. Oczywiście najlepsza jest woda, jednak od czasu do czasu mamy ochotę na coś innego – orzeźwiającego i pysznego. Arbuzowa lemoniada znakomicie gasi pragnienie, wygląda apetycznie, doskonale się sprawdzi w czasie gorących dni. Na pewno polubią ją dzieci, ale i dorośli nie pogardzą szklaneczką zimnego napoju podczas letniego dnia. Polecam.

Składniki:

• dojrzały, słodki arbuz
• kostki lodu
• świeża mięta

Sposób przygotowania:


1. Schłodzony w lodówce miąższ arbuza wydrążyć ze skorupy, pozbawić pestek.
2. Kawałki miąższu włożyć do kielicha blendera.



3. Zmiksować na jednolity płyn. Gdyby arbuz był mało słodki, lub po prostu mamy ochotę na słodki napój, warto rozpuścić w odrobinie wody 1 łyżeczkę miodu I wymieszać z lemoniadą. Do miksowanego płynu dorzucić kilka kostek lodu i ponownie zmiksować.



4. Kostki lodu (w całości lub pokruszone na kryształki) włożyć do ozdobnych kufelków.


5. Wlać lemoniadę.


6. Ozdobić listkami świeżej mięty i 2 rurkami.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz