.

.

niedziela, 23 czerwca 2019

Letni deser owocowy z galaretkami wg Aleex


Cudowna, letnia niedziela, która rozpoczęła się na tarasie. Czas sączy się leniwie, a ja mam tę piękną chwilę tylko dla siebie. Słońce znów rozświetla wszystko wokół, ale nie jest jeszcze zbyt uciążliwe. Wiatr szeleści liśćmi drzew, a nad kwiatami krążą pszczoły. Spokój. Cisza. Odpoczynek. I ta niesamowita świadomość, że tak będą wyglądać nasze poranki przez najbliższe ciepłe miesiące.
Obok usiadł Dario. Przez moment cieszymy się widokiem dokoła. Potem wstaję na chwilę, aby przynieść dla nas deser. Zrobiłam go już wczoraj. Doskonale pasuje do letniego dnia, do tej chwili, do tego otoczenia. I jest naprawdę pyszny. Letni deser owocowy z galaretkami, który wymyśliłam, dopełnił całość. Jest idealny. Jest idealnie.


Składniki:
(na 6 dużych porcji)

• 2 galaretki agrestowe
• 2 galaretki cytrynowe
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 2-3 łyżki nasion chia
• 400 g wiśni (mogą być mrożone)
• 2-3- łyżki cukru do smaku
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 250 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
• cukier waniliowy
• listki mięty do ozdoby

Sposób przygotowania:

1. Deser najlepiej zacząć przygotowywać poprzedniego dnia.
2. 2 galaretki agrestowe rozpuścić we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


3. Rozlać je do szklaneczek, ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygły. Moje stały przez całą noc.



4. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej misce. Ostudzić i wstawić do lodówki, aby zastygły.


5. Mleczko kokosowe przelać do rondelka, lekko podgrzać. Można je dosłodzić do smaku, ja dolałam rozpuszczony w odrobinie wody słodzik, ale może to być cukier lub coś, co lubicie.



6. Do mleka dosypać nasiona chia, wymieszać.


7. Odstawić mleko z nasionami na 30 minut.


8. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć i ostygnie, rozłożyć je na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki.


9. Zastygniętą galaretkę cytrynową wyłożyć na talerzyk, pokroić w kostkę. Kwadraciki żółtej galaretki rozłożyć do pucharków. Wstawić do lodówki.




10. Wiśnie włożyć do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do zagotowania się soku.


11. W tym czasie mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody.


12. Mieszaninę wlać do soku, mieszać aż zgęstnieje i stanie się klarowny. Przełożyć do miseczki i odstawić do ostudzenia.



13. Następnie wiśnie rozłożyć do pucharków. Wstawić do lodówki.



14. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego na sztywną masę.


15. Rozłożyć ją w pucharkach.


16. Ozdobić listkami mięty. Przechowywać w lodówce.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz