.

.

wtorek, 25 czerwca 2019

Chłodnik ogórkowy wg Aleex


Mamy w Polsce iście tropikalne upały. Chwilami bywa u nas goręcej niż w tropikach. I wiecie co? Chyba powoli musimy się przyzwyczajać do takich temperatur i zjawisk ekstremalnych. Dawniej gradobicie zdarzało się niezwykle rzadko, a trąby powietrzne mogliśmy oglądać w telewizji. Dziś bywamy świadkami tych zjawisk i stają się one dla nas realnym zagrożeniem. W czasie długiego weekendu nad moim miasteczkiem przeszła burza. Taka prawdziwa z piorunami i błyskawicami, rozdzierającymi niebo. Deszcz padał coraz intensywniej, aż wreszcie małe kulki gradu zaczęły coraz mocniej stukać w dach. Stałyśmy z Gwiazdeczką na tarasie, pod zadaszoną częścią i patrzyłyśmy na siłę tego zjawiska. Trochę z fascynacją, a trochę ze strachem. Burza, mimo swego natężenia, była piękna. Ale też i niebezpieczna, dlatego po kolejnym odgłosie uderzenia pioruna, szybko wróciłyśmy do środka. Na szczęście bardziej dramatyczne zjawiska pogodowe omijają nas. A po krótkotrwałej uldze, którą przynoszą, temperatura w rekordowym tempie rośnie i rośnie, a żar leje się z nieba, jakby zupełnie nic się nie działo.
Z upałami trzeba sobie jakoś radzić. Każdy z Was ma na pewno swój sposób. Ja unikam upałów. Wystarczy mi dom, w którym na szczęście jest chłodno. No i zimne napoje. No i chłodniki, którymi zastępuję gorące zupy. Chłodniki świetnie sprawdzają się podczas upałów, dlatego naprawdę warto po nie sięgać. Dziś proponuję Wam chłodnik ogórkowy. Przepis podstawowy pochodzi ze zbiorów Thermomixa, ale po to są przepisy, by je modyfikować i dostosowywać do innego sposobu przygotowania. Przecież wystarczy blender, aby chłodnik błyskawicznie pojawił się na stole. To co? Spróbujecie?


Składniki:

• 8 dag cebuli cukrowej
• 70 dag ogórków gruntowych bez gniazd nasiennych
• 3 pełne szklanki bulionu warzywnego
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 3 gałązki pietruszki (sama natka)
• 3 gałązki koperku bez łodyżek
• 10 listków bazylii
• 1-2 łyżeczki soku z cytryny
• 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
• ½ łyżeczki soli
• ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
• przyprawa maggi
• 1-2 ząbki czosnku, kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

1. Cebulkę posiekać w kostkę, przełożyć do kielicha blendera lub do garnka.


2. Do tego samego naczynia włożyć ogórki umyte i pokrojone w kostkę, zioła, sok z cytryny. Wlać bulion, można doprawić kilkoma kroplami maggi.




3. Wymienione składniki zmiksować na gładką masę.


4. Dodać do masy ogórkowo – ziołowej zimny jogurt, sól i pieprz.



5. Ponownie zmiksować, krótko, do połączenia składników.
6. Podawać od razu, przechowywać w lodówce.
7. Chłodnik można wzbogacić ząbkiem czosnku (jeśli lubimy) lub listkami mięty dla ochłody i przełamania typowego smaku.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz