sobota, 29 czerwca 2019
Cold Brew wg Aleex
Między zakończeniem roku szkolnego (tym roboczym, a nie uroczystym) a przygotowaniami do chrzcin Maleństwa znajduję czas na kawę lub herbatę. A ponieważ wciąż jest gorąco, koniecznie w wersji cold. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na oryginalnie przygotowaną kawę, parzoną na zimno, znaną pod nazwą Cold Brew. Spróbujcie, by poznać jej oryginalny smak.
Składniki:
• kawa średnio zmielona
• woda
Sposób przygotowania:
1. Kawę zalać wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody 1 kopiasta łyżka kawy).
2. Zostawić do "zaparzenia" w temperaturze pokojowej na ok. 12h.
3. Przecedzić np. z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub zaparzacza.
4. Podawać z kostkami lodu, można dolać mleko.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mrożoną kawę już piłam, ale i tej spróbuje. Pięknie tu U Ciebie. spodobało mi się i tu zostanę..., jeśli pozwolisz. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję taki sposób :)
OdpowiedzUsuń