.

.

sobota, 29 czerwca 2019

Cold Brew wg Aleex


Między zakończeniem roku szkolnego (tym roboczym, a nie uroczystym) a przygotowaniami do chrzcin Maleństwa znajduję czas na kawę lub herbatę. A ponieważ wciąż jest gorąco, koniecznie w wersji cold. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na oryginalnie przygotowaną kawę, parzoną na zimno, znaną pod nazwą Cold Brew. Spróbujcie, by poznać jej oryginalny smak.

Składniki:

• kawa średnio zmielona
• woda

Sposób przygotowania:

1. Kawę zalać wodą o temperaturze pokojowej (na 1 szklankę wody 1 kopiasta łyżka kawy).



2. Zostawić do "zaparzenia" w temperaturze pokojowej na ok. 12h.



3. Przecedzić np. z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub zaparzacza.





4. Podawać z kostkami lodu, można dolać mleko.



Smacznego

2 komentarze:

  1. Mrożoną kawę już piłam, ale i tej spróbuje. Pięknie tu U Ciebie. spodobało mi się i tu zostanę..., jeśli pozwolisz. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję taki sposób :)

    OdpowiedzUsuń