czwartek, 15 sierpnia 2019
Ciasto Michaszek wg Aleex
Przed nami 4 wolne dni. Wszyscy spędzamy je w domu. Pogoda dopisuje, a więc mamy namiastkę wakacji. Drzwi na taras są szeroko otwarte, słońce cudnie grzeje, wokół cisza i spokój. Jesteśmy po świątecznym obiedzie, a skoro to święto, musi być też ciasto. A więc podaję je z kawą. Zjemy na tarasie. Dołączycie do nas? Zapraszam.
Składniki:
Biszkopt:
• 6 dużych jajek
• 3/4 szklanki cukru
• 2/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżki kakao
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
Masa:
• 500 ml śmietanki 30% lub 36%
• 500 g serka mascarpone
• 3 łyżki nutelli
• 250 g cukierków Michałków
Bita śmietana:
• 500 ml śmietanki 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
• 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
• 1/2 szklanki mocnej niesłodzonej kawy do nasączenia
• 20 dag cukierków Michałków do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Przygotować biszkopt: oddzielić żółtka od białek.
2. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać do chwili, gdy zaczną się pienić.
3. Dodać cukier i miksować dalej do uzyskania sztywnej piany.
4. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać do piany po jednym żółtku, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, przesianą mąkę pszenną i kakao.
5. Całość miksować tylko do połączenia składników.
6. Blaszkę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
7. Biszkopt wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (opcja góra i dół) i piec 35 minut.
8. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia.
9. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubijać mikserem. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodać w kilku porcjach serek mascarpone i nutellę, zmiksować do połączenia składników.
11. Na koniec wmieszać do masy starte na tarce cukierki Michałki.
12. Przygotować bitą śmietanę: żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić.
13. Schłodzoną śmietankę wlać do miski i ubijać.
14. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć, dodać cukier puder i zmiksować.
15. Do ubitej śmietany, wlać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować do połączenia składników.
16. Blaszkę, w której piekł się biszkopt, wyłożyć czystym papierem do pieczenia.
17. Na spodzie blaszki ułożyć blat biszkoptu.
18. Nasączyć go kawą, a następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Można go przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
19. Na dżemie wyłożyć krem z Michałkami i przykryć go drugim blatem biszkoptu.
20. Drugi blat także nasączyć kawą i wyłożyć na nim bitą śmietanę.
21. Wierzch ciasta posypać pokrojonymi na kawałki cukierkami Michałkami.
22. Tak przygotowane ciasto wstawić na dwie godziny do lodówki, może być też na całą noc.
23. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Istne katusze przeżywałam czytając post. Kolejne zdjęcie i kolejne... wyobrażam sobie ten smak i jak tu nie sięgnąć po coś słodkiego ! Urodziwe i smakowite ciasto. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń