.

.

niedziela, 25 sierpnia 2019

Karkówka w sosie cebulowo-paprykowym wg Aleex


Dzisiaj ciąg dalszy kulinarnego szaleństwa. Rano ugotowałam leczo i wstawiłam rosół. Na drugie danie zaserwuję chłopakom karkówkę, ale w nowej odsłonie. Przygotuję ją w sosie cebulowo – paprykowym. Już teraz pachnie obłędnie, na pewno będzie przepyszna. Koniecznie ją wypróbujcie w swoich kuchniach.

Składniki:

• ½ kg karkówki pokrojonej w plastry
• 1 cebula
• ½ papryki czerwonej
• sól, pieprz, cebula suszona, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna, majeranek
• olej
• 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:


1. Plastry karkówki przyprawić solą, pieprzem, natrzeć czosnkiem granulowanym, posypać majerankiem. Między plastry mięsa włożyć kawałki czosnku. Skropić przyprawione mięso olejem. Wstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.


2. Na patelni rozgrzać olej. Plastry karkówki obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.



3. Cebulę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na lekko złoty kolor na patelni po smażeniu mięsa.


4. Zeszkloną cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego na mięso.


5. Z patelni odlać tłuszcz, nie będzie już potrzebny. Na patelnię wlać wodę, zagotować, aby cały smak po smażeniu mięsa i cebulki rozpuścił się.


6. Pokroić paprykę na paseczki. Powkładać je pomiędzy plastry obsmażonego mięsa.



7. Wodą z patelni zalać karkówkę z cebulką i papryką. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, cebulką.


8. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni C w opcji dół-góra przez 1 godzinę.


9. Wyjąć naczynie z piekarnika. Mięso wyłożyć na pokrywkę i ponownie wstawić do piekarnika, a płyn z cebulą i papryką przelać do garnka.





10. Płyn w garnku zagotować, zmiksować końcówką blendera, aby miał aksamitną konsystencję. Gdyby był zbyt rzadki, można zagęścić go mąką krupczatką.




11. Plastry mięsa ułożyć na talerzu, polać sosem cebulowo-paprykowym. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz