sobota, 10 sierpnia 2019
Pasta z kurczakiem i pomidorami wg Aleex
Sobota minęła nam bardzo szybko. Rano zakupy, potem porządki domowe, wreszcie po południu wygospodarowaliśmy chwilę, by wyskoczyć do sklepu budowlanego. Ciągle planujemy, jak zagospodarować otoczenie domu, więc oglądamy, oglądamy i oglądamy bez końca różne rzeczy. Zastanawiamy się, co wybrać, co kupić i jak to będzie wyglądało. Dużo tego, naprawdę. A kiedy już obejrzeliśmy różne przęsła, panele, słupki i bramy, przeszliśmy się po dziale dekoracyjnym. Oczywiście to stamtąd wyszłam najbardziej obładowana. Dario skwitował to tylko znaczącym spojrzeniem, ale nic nie powiedział. Po powrocie do domu odłożyłam dekoracje na bok, by przygotować szybką pastę z kurczakiem i pomidorami. Wyszła pysznie. Dekoracje też są trafione. Kończy się więc udany dzień.
Składniki:
• 1 pierś kurczaka
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4-5 plasterków wędzonego boczku
• 3-4 łyżki oliwy z oliwek
• 4-5 pomidorów suszonych w zalewie
• garść czarnych oliwek
• ostra papryczka
• sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
• 1 parmezan
• makaron penne
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka oczyścić z błon i pokroić w kostkę.
2. Cebulkę posiekać w kosteczkę, obrać ząbki czosnku.
3. Na patelni rozgrzać oliwę.
4. Wrzucić cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażyć, aż się zeszkli.
5. Boczek pokroić w paseczki, włożyć na patelnię i podsmażyć.
6. Pomidory z zalewy pokroić w paseczki, dodać do cebuli na patelni, podsmażyć.
7. Składniki na patelni doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
8. Pierś kurczaka dodać do składników na patelni. Smażyć kilka minut.
9. W tym czasie ugotować makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, odlewając wodę, a makaron pozostawić w garnku.
10. Do gorącej pasty dodać składniki podsmażone na patelni z częścią rozgrzanej oliwy. Wymieszać.
11. Oliwki i ostrą papryczkę pokroić w plasterki.
12. Parmezan zetrzeć na tarce.
13. Pastę rozłożyć na talerze, doprawić papryczką i oliwkami, można posypać parmezanem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz