Składniki:
• 220 g żytniej typ 2000
• 215 g żytniej typ 720
• 215 g pszennej chlebowej typ 750 (można zastąpić orkiszową, graham lub inną)
• 3 pełne łyżki podkarmionego zakwasu żytniego (około ½ szklanki)
• 1 płaska łyżka soli
• ½ szklanki namoczonych ziaren (siemię lniane, słonecznik)
• 560 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Pół szklanki ziaren siemienia lnianego (tego używam najczęściej) zalać wodą, zamieszać i odstawić na kilka minut.
2. Do dużej miski wsypać wszystkie rodzaje mąk, wymieszać.
3. Dodać sól, ponownie wymieszać.
4. Ziarna odcedzić na sicie, odcisnąć wodę. Ziarna dodać do misy z mąką.
5. Do misy włożyć zakwas i wlać lekko ciepłą (nie gorącą!) wodę.
6. Wszystkie składniki wymieszać, aż powstanie gęste, lepkie ciasto.
7. Formę podłużną (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto dokładnie wypełniając nim keksówkę. Powinno go być nieco ponad połowę formy. Można raz lub dwa stuknąć formą z ciastem chlebowym o blat, aby pozbyć się niepotrzebnych pęcherzy powietrza.
8. Wierzch chleba wyrównać łyżką zwilżoną wodą. Można posypać lekko mąką lub ziarnami.
9. Formę z ciastem włożyć do foliowej torebki, ja wykorzystuję reklamówkę, którą dość szczelnie zawiązuję, aby woda z ciasta nie parowała.
10. Chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – u mnie to podłoga w pomieszczeniu gospodarczym. Tam jest najcieplej przy ogrzewaniu podłogowym. Chleb ma wyrosnąć przynajmniej do brzegów formy. Może to potrwać od 3 do 5-6 godzin. Zależy od siły zakwasu i temperatury otoczenia.
11. Gdy chleb wyrośnie, rozgrzać piekarnik do 250 stopni C w opcji góra-dół bez termoobiegu. Wstawić chlebek do piekarnika i piec przez 5 minut w 250 stopniach C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 50 - 55 minut.
Dawno nie jadłam tak pysznego chleba
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakuje :) My też go bardzo lubimy :) Pozdrawiam :)
Usuń