.

.

sobota, 12 grudnia 2020

Wigilijna zupa grzybowa wg Aleex

Podczas wieczerzy wigilijnej na polskich stołach pojawiają się dwie zupy: barszcz czerwony i zupa grzybowa. Którą z nich zjemy w Wigilię, zależy od tradycji panującej w naszych domach. W moim zawsze musiał być czerwony barszcz mojej mamy, który jest najlepszy na świecie. Ja, niestety, nie umiem ugotować aż tak dobrego barszczu jak mama. A to kolor nie jest idealny, a to smakowi czegoś brakuje. No cóż, może kiedyś osiągnę ideał, ale póki co, zostawiam barszcz do przygotowania mamie, a sama gotuję zupę grzybową. Aby smakowała tak, jak chciałam, musiałam wypróbować wiele przepisów. Ten, który Wam proponuję, to moja wersja zupy grzybowej. Zupa jest pyszna, gęsta, esencjonalna – smakuje świetnie. Naprawdę polecam. 

Składniki: 

• 2 ziemniaki 
• 2 marchewki 
• 1 cebula 
• 2 łyżki oleju 
• liść laurowy 
• 1 litr bulionu warzywnego 
• 300 g borowików suszonych 
• 250-500 ml wywar grzybowy (z namaczania) 
• 250 ml śmietana 36% 
• 1 pęczek pietruszki 

Sposób przygotowania: 

1. Suszone borowiki namoczyć w 500 ml gorącej wody, odstawić na noc lub na 3-4 godziny.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać wodą i odstawić.
3. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę.
6. Dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez 15 minut.
7. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
8. Do zupy dodać grzyby z wodą, a następnie ugotować do miękkości.
9. Po ugotowaniu część grzybów ostudzić i pokroić w paseczki. Odłożyć.
10. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę.
11. Zupę zmiksować.
12. Do zupy dodać śmietanę.
13. Włożyć paseczki grzybów do zupy. Można je rozłożyć bezpośrednio do talerzy.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz