.

.

środa, 16 grudnia 2020

Luzowane udka kurczaka z pieczarkami wg Aleex

Dzisiaj proponuję Wam fajne danie na świąteczny obiad. Długo zastanawiałam się, co zrobić na święta, aby można było to danie przygotować wcześniej i w ten sposób zaoszczędzić nieco czasu. Przy tym musiało to być takie danie, które po zamrożeniu nie straci na smaku nawet trochę. Wymyśliłam, że zrobię luzowane udka kurczaka nadziewane pieczarkami. Niedawno przygotowałam je na obiad, no bo przecież musiały przejść próbę, zanim trafią na świąteczny stół. Próba wypadła znakomicie. Mięso nie tylko dobrze smakowało, ale dodatkowo ładnie wyglądało. Przygotowane roladki można zamrażać. Wystarczy wyjąć je potem odpowiednio wcześniej, na przykład późnym wieczorem, rozmrozić przez noc, a następnego dnia upiec. Będzie pysznie. Moje roladki już czekają na świątecznych gości. 

Składniki: 

• 10 udek – ilość zależy od ilości gości i od apetytów 
• 1 kg pieczarek • sól, pieprz, delikat do mięs, czosnek granulowany 
• olej 
• woda 
• sos sojowy (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

1. Udka (większa część bez pałeczek) wyluzować – ostrym nożem pozbyć się kostki i chrząstek. Zostawić skórę.
2. Każde udko lekko rozbić tłuczkiem na płaski, równy płat mięsa ze skórą po jednej stronie.
3. Każdy płat kurczaka przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam przyprawy uniwersalnej, czosnku granulowanego, przyprawy do mięs.
4. Płaty układać jeden na drugim, przykryć folią, żeby nie obsychały i wstawić na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki.
5. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w średnią kostkę. 
6. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone pieczarki, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną sosu sojowego. Smażyć na lekko złoty kolor.
7. Usmażone grzyby przełożyć na sitko i ostudzić.
8. Płaty kurczaka rozkładać na desce skórą do dołu. Na każdym płacie mięsa kłaść porcję pieczarek.
9. Mięso zwinąć w roladkę. Przyprawić. Można je spiąć wykałaczką lub obwiązać nicią. Jeśli roladki mrozimy, wystarczy je ciasno umieścić w woreczku. Wtedy nie musimy obwiązywać ich nitką.
10. Gotowe roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać 1 szklanką wody, można skropić wierzch roladek olejem.
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1 godzinę 20 minut.
12. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego. Uwaga! Przed podaniem nie zapomnijcie, jak ja :D do zdjęcia, zdjąć nitek!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz