.

.

niedziela, 13 grudnia 2020

Pierniczki Lebkuchen wg Aleex

Świąteczny czas jest wyjątkowy. Uwielbiam ten niezwykły klimat nadchodzących powoli świąt. W domu pojawiają się dekoracje, w tle coraz częściej słychać klimatyczną muzykę oraz kolędy. W spiżarni mam już coraz więcej produktów, które zamienię wkrótce na pyszności. Powoli przybywa też pierniczków, które, mimo tego że piekę je na bieżąco, znikają w błyskawicznym tempie. Wszyscy je lubimy, nawet Maleńka, która zazwyczaj nie jada słodyczy. Piekę je więc nieustannie i wykorzystuję tę okazję do wypróbowania nowych przepisów. Tym razem sięgnęłam po klasyczne pierniczki Lebkuchen, które znalazłam na blogu Edyty. W tym przepisie nie ma jajek, jest za to miód i sporo korzennych przypraw, dlatego ciasteczka są bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Możecie je przygotować już teraz, choć mogą nie wytrzymać do Bożego Narodzenia, bo ich ilość zmniejsza się w błyskawicznym tempie. To co? Pieczecie Lebkuchen? 

Składniki: 

• 160 g miodu 
• 110 g masła 
• 50 g zmielonych migdałów 
• 250 g mąki pszennej 
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 3/4 łyżeczki sody 
• 3 łyżeczki przyprawy do piernika 
• 2 łyżeczki kakao 
• 1,4 łyżeczki soli 

Dodatkowo: 
• sok z cytryny 
• cukier puder 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować i odważyć wszystkie składniki.
2. W rondelku roztopić miód i masło. Gotować przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
3. Odstawić garnek na 15 minut, by zawartość nieco przestygła.
4. Jeśli nie macie mielonych migdałów, można użyć blanszowanych lub w płatkach. Należy je zemleć na mąkę w kubku blendera. Ja tak zrobiłam z migdałowymi płatkami. 

5. Do misy miksera wsypać mielone migdały, dodać pozostałe składniki.
6. Wymieszać. Stopniowo dodawać płynny miód z masłem.
7. Wyrobić mikserem do uzyskania gładkiego ciasta. Zajmie to nam 2-3 minuty.
8. Uformować małe kulki po ok. 15-18 g każda, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piernikowe kulki lekko spłaszczyć palcami, by miały ok. 1,5 cm wysokości.
10. Pierniczki piec ok. 12 minut w temp. 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C bez tej funkcji.
11. Ciasteczka powinny się ładnie zarumienić, ale pozostać miękkie. Pilnujcie czasu pieczenia, żeby nie wyschły – to bardzo ważne! 

12. Pierniczki przełożyć na kratkę. Zostawić do ostygnięcia.
13. Jeśli pierniczki są przeznaczone do zjedzenia od razu, polukrujcie je lukrem zrobionym z cukru pudru z sokiem cytrynowym. Gęstość lukru regulować można ilością soku, zawsze dodawajcie go po odrobinie.
14. Jeśli chcecie podać i jeść je dopiero za jakiś czas, to po prostu włóżcie do słoika lub puszki i polukrujcie tuż przed jedzeniem.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. A jakie sałatki robisz na te święta, brakuje mi jakoś pomysłu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno - sama wciąż się zastanawiam. Gwiazdeczka na pewno zrobi sałatkę ziemniaczaną. Jeszcze jedną będę musiała "wyczarować" ja, ale zdecyduję później :) Pozdrawiam :)

      Usuń