Składniki:
• 10 plasterków schabu
• 1 cebula
• 1 marchewka
• sól, pieprz, papryka, Delikat do mięs, czosnek
• tłuszcz do smażenia -olej, masło klarowane lub inny
• mąka krupczatka - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
3. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na wiórki.
4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Położyć na tłuszcz przyprawione plastry schabu. Zrumienić z obu stron i przełożyć do garnka.
5. Na tę samą patelnię włożyć cebulę i marchewkę, podsmażyć i przełożyć do garnka z mięsem.
6. Schab i warzywa zalać wodą lub bulionem. Płynu nie powinno być zbyt wiele, dosłownie tyle, by mięso było przykryte.
7. Zagotować. Doprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie wyjąć plastry schabu na talerz.
8. Marchewkę z cebulą zmiksować, aby uzyskać gładki sos. Jeśli jego gęstość nam odpowiada, nie dodawać mąki. Jeśli sos będzie za rzadki, oprószyć sos mąką krupczatką, dokładnie wymieszać. Mąki dodać tylko tyle, by uzyskać pożądaną gęstość sosu.
9. Do garnka z sosem włożyć plastry schabu. Zagotować i …. już. Odstawić i przykryć.
10. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Bardzo zachęcająco wygląda i urzeka prostotą :-) o ja wiem coś o oglądaniu filmów po kilka razy i za każdym razem odkrywaniu czegoś nowego ;-)
OdpowiedzUsuńFajnie jest wrócić do ulubionych filmów lub seriali. A schab naprawdę pyszny :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłaśnie ostatnio miałam ochotę na coś takiego. Muszę koniecznie spróbować Pani szybkiego przepisu:)
OdpowiedzUsuń