Składniki:
• filet z piersi kurczaka
• ¼ czerwonej papryki
• 1 cebula
• 250 g makaronu ryżowego
• 1 garść mixu sałat
• Delikat Knorra do mięs (niezbędny!)
• chili w płatkach
• sól, pieprz
• szczypta mąki krupczatki lub bułki tartej
• 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
1. Filet z piersi kurczaka zamarynować w odrobinie oleju, przyprawie Knorra. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie pokroić mięso w dość cienkie paseczki.
2. Cebulę pokroić w piórka, świeżą paprykę także w paseczki.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć piórka cebuli.
4. Do cebuli dodać mięso i lekko zezłocić.
5. Przyprawić dodatkowo Delikatem Knorra. Nie zastępujcie Delikatu innymi przyprawami, ponieważ zmieni się wtedy smak potrawy.
6. Na patelnię wlać około 1 szklanki wody lub bulionu – jeśli mamy. Zagotować.
7. Po 3-4 minutach dodać pokrojoną paprykę. Całość pogotować jeszcze około 1 -2 minut.
8. W tym czasie ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Mi zajęło to 5 minut. Odcedzić i odstawić.
9. Potrawę na patelni oprószyć szczyptą mąki lub bułki tartej. Wystarczy jej odrobinę, dosłownie trochę, by zagęścić danie.
10. Na talerz wyłożć mix sałat.
11. Na sałatę wyłożyć porcję makaronu i kurczaka w sosie cebulowo-paprykowym. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego.
Zrobione,bardzo dobre��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń