Składniki na około 15 sztuk:
• 825 g mąki pszennej
• 50 g drożdży świeżych
• 250 ml mleka
• 3 jajka
• 3 żółtka
• 100 g drobnego cukru do wypieków
• duża szczypta soli
• 150 g masła
• 1,5 łyżka rumu
Dodatkowo:
• powidła śliwkowe do nadziewania
• 90 g czekolady deserowej
• cukier puder
• smalec do smażenia – 1 kg, ale jeśli za bardzo ściemnieje, trzeba będzie wymienić tłuszcz w połowie smażenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować rozczyn: w miseczce rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę ciepłego mleka. Rozmieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę – tyle, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłym miejscu.
2. Mąkę pszenną przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajka, żółtka, cukier, sól i rum.
4. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starajcie się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło).
5. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (około 1 – 1,5 godziny).
6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić.
7. Pączki formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta (każdy powinien ważyć 65 - 70 g ), formować kulki, następnie odłożyć je na ściereczkę oprószoną mąką pszenną.
8. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do napuszenia. Powinny podwoić objętość po około 25 - 40 minutach, w zależności od temperatury otoczenia).
9. W tym czasie rozgrzać w garnku smalec. Powinien osiągnąć temperaturę 175 stopni C. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe.
10. Smażyć pączki po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony.
11. Bezpośrednio po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.
12. Powidła śliwkowe przełożyć do rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić. Masę śliwkowo-czekoladową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nimi jeszcze ciepłe pączki.
13. Pączki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz