.

.

sobota, 16 marca 2013

Klasyczny lemon curd wg Aleex



Nieczęsto sięgam po zagraniczne receptury. Czasami zniechęca mnie niedostępność składników w naszych sklepach (choć to zdarza się coraz rzadziej), innym razem nie umiem sobie wyobrazić dania, które zwróciło moją uwagę. Bo musicie wiedzieć, że właśnie wyobrażanie sobie smaku i wyglądu potrawy ma decydujący wpływ na to, czy po recepturę sięgnę, czy raczej zostawię ją do wypróbowania innym. Tym razem sięgnęłam po przepis zaproponowany przez Dorotus. Wyobrażałam sobie smak i konsystencję lemon curdu, ale dość dużo czasu zajęło mi, aby wreszcie zrobić ten smakołyk. Teraz żałuję, że tyle zwlekałam, bo przygotowanie kremu zajmuje kilkanaście minut, a smak jest wspaniały.
Już się cieszę, że mam w lodówce zapas lemon curdu na najbliższe dni. Ten mały słoiczek wypełniony żółtą, kremową masą może niezwykle pobudzić wyobraźnię. Gdy patrzę na niego, wyobrażam sobie, jak cudownie będą smakowały świąteczne serniki z dodatkiem cytrynowego kremu, jaki pyszne będą z nim ciasteczka. A poza tym lemon curd może być dla każdego łasucha kołem ratunkowym. Wystarczy sięgnąć po łyżeczkę, zanurzyć ją w słodkiej, cytrynowej masie i delektować się kwaśną słodyczą. Coś mi się wydaje, że przed świętami będę musiała przygotować kolejną porcję lemon curdu.


Składniki (na 1,5 szklanki):

• 2 duże jajka
• 2 żółtka
• 160 g drobnego cukru do wypieków
• 80 g masła
• skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki: do małego garnuszka wbić jajka, żółtka i cukier.



2. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, który następnie należy przecedzić przez sitko, aby nie było w nim pestek ani innych drobinek miąższu.


3. Jajka z cukrem dokładnie rozkłócić trzepaczką. Garnek postawić na kuchence, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Uwaga! Mieszania nie można przerwać nawet na chwilę, bo masa się przypali i trzeba będzie ją wyrzucić!


4. Od razu dodać masło, skórkę i sok z cytryny.




5. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu, aż będzie on miał gładką konsystencję.




6. Krem przecedzić przez sitko, dodając do niego skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.


7. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.



8. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jest doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków.



Smacznego.

15 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie :) chyba dziś ten przepis zagości w mojej kuchni bo uwielbiam słodkości i kwaśności w jednym :)
    zapraszam do siebie :)
    soutachepassion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez długo zwlekałam ze zrobieniem lemon curd. Pierwszy raz robiłam go jakieś pół roku temu. Smak jest rzeczywiście doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  3. ten krem zapowiada się pysznie. mam pytanko: czy nadałby sie on do przełożenia wafli? bo mam taki niecny plan na święta. pozdrawiam wyśmienitą kucharkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że się nadaje. Jest aksamitny, mocno cytrynowy, słodko-kwaśny. Pyszny. Polecam, Aleex :)

      Usuń
  4. Bez wątpienia :) przypomina Mi to kogel - mogel :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może trochę z wyglądu. Ale smak jest całkowicie inny :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Czy ten krem można dodać na sernik i upiec, czy też tylko na zimno go spożywać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz posmarować sernik lemon curdem, ale jeśli chcesz zachować smak i konsystencję kremu, posmaruj ciasto po upieczeniu i wystudzeniu. Pod wpływem pieczenia lemon curd zmieni się w lekko żelowatą masę, zmieni też kolor. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Krem na pewno jest wspaniały, podobnie jak Ty, czuję smak czytając przepis, muszę go zrobić. A tak w ogóle Twoje przepisy są świetne, wiele z nich wykorzystałam z doskonałym efektem, polecam znajomym Twój
    blog.Pozdrawiam serdecznie - Anna

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję :))) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam takie szczescie, ze moj narzeczony jest anglikiem :) mamy przepis na lemon curd od jego mamy i jest pyszny z tostem :D
    Uwielbiam twoje przepisy, kilka wyprobowalam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Żałuję, że tak późno znalazłam Twój blog. Posiadasz olbrzymią wiedzę i doświadczenie. Miałam przepis znaleziony w necie na lemon curd, jednak nie doczekał się realizacji. Twój był tak zachęcający, że dzisiaj wypróbowałam.
    Jest przepyszny!!! Wspaniale komponuje się z jagodami.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż wcale :))) Zapraszam do korzystania i cieszę się, że lemon curd smakował. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Jutro zrobię to dzieciom na podwieczorek ;)

    OdpowiedzUsuń