.

.

poniedziałek, 6 maja 2013

Domowe spaghetti bolognese wg Aleex



Majówka minęła. Chwała Bogu, że już jest za mną. Miało być spokojnie, słonecznie i sielankowo, a wyszło jak zwykle. Doszłam do wniosku, że nie ma sensu planować czegoś, bo i tak się to zazwyczaj nie sprawdza. Przeżyłam deszcz, dni wypełnione wyjazdami, pogrzeb i… chyba już nie chcę sobie niczego przypominać.
Za to dziś, gdy wróciłam do pracy, zrobiło się gorąco. Jeden dzień w szkole wystarczył, aby zapomnieć o wolnych dniach. Jutro matury! Wraz z nimi wiele obowiązków takich zwyczajnych i takich dodatkowych. Chciałabym, aby dni wypełnione egzaminami były po prostu spokojne. No i trzymam kciuki za wszystkich maturzystów.
A w mojej kuchni dziś królowało spaghetti bolognese. Zrobiłam je w najprostszej, nieco rustykalnej wersji, bez warzyw. Połączenie kilku oczywistych składników: pomidorów, cebuli, mięsa, ziół i makaronu smakuje wyśmienicie. Nie potrzeba już nic więcej. Spróbujcie, będziecie zachwyceni.


Składniki:

• 1 duża cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• ½ kg mięsa mielonego (wołowego lub innego, które lubicie)
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• sól, pieprz
• zioła: bazylia, oregano, zioła dalmatyńskie, ulubione przyprawy
• makaron typu spaghetti
• oliwa lub olej
• ½ łyżeczki cukru
• żółty ser

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzać nieco oliwy. Podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.


2. Dodać mielone mięso. Dokładnie obsmażyć je razem z cebulą, aż zupełnie odparuje. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami.





3. W tym czasie pomidory przełożyć do salaterki, dodać bazylię, oregano, zioła i zmiksować blenderem.


4. Sos pomidorowy wlać na patelnię. Doprawić cukrem.




5. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Gotować całość około 10 minut na małym ogniu.


6. Ugotowany makaron układać porcjami na talerzach, polać sosem, oprószyć odrobiną startego, żółtego sera.


Smacznego.

22 komentarze:

  1. Wygląda przepięknie! :)
    Lubię spaghetti, ale jakoś nie mogę trafić na odpowiednie mięso. A Ty, Aleex, jakiego użyłaś? :)
    Pozdrawiam, Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli robię małą porcję dla siebie - używam wołowiny. Ponieważ gotowałam dla chłopaków - użyłam dobrej jakości wieprzowiny (oni nie lubią wołowiny i już). Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. najlepsza wersja spaghetti:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam spaghetti:)
    Spokojnych matur, Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  4. My mówimy: człowiek ma w planach, ale Bóg daje zgodę. (с)
    Dziękuję za wspaniały przepis! Pozdrowienia z Ukrainy, Kijow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą, Eli. U nas mówimy jeszcze: "Chcesz rozśmieszyć Pana Boga? Powiedz Mu o swoich planach". Chyba mi się udało wywołać uśmiech u Najwyższego ;))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. jestem mega fanką spaghetti :) robię podobnie, dodaje tylko trochę domowego przecieru i robię w garnku :)

    zapraszam do siebie na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham spagetti *_*
    zapraszam do mnie :p

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. jakis pomysl jak zmiksowac pomidory bez blendera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito :))) Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
    2. dziekuje za pomoc ;)

      Usuń
  9. zrobiłem, ale mi jednak nie smakuje. Wypadało by również dodać jakiej wielkości ma być ta puszka pomidorów bo są 400 g i 800 g. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, każdy ma inny smak :) Puszka pomidorów ma standardową wielkość, gdyby było inaczej, zaznaczyłabym to w przepisie. Dziękuję za skorzystanie z przepisu, pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. co to jest standardowa puszka ?

      Usuń
    3. Standardowa, czyli typowa. Mieści się w niej ok. 500 ml produktu. Można ją zobaczyć na większości sklepowych półek. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. Wygląda pysznie :)

    Ja jeszcze dodaję bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, a jeśli nie mam ,to zwykłą . I zamiast pomidorów w puszcze daję domowy przecier i jest git .

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię spaghetti z mięsem mielonym z Biedronki (łopatka + wołowina),świetnie się nadaje ,bo jest chudziutkie,a tylko takie jest tolerowane przez moich domowników.Nie lubię tego dania jak mięsa jest tyci tyci :),sam sos i makaron to nie wszystko :)
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Świetnie, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Dzięki za te zdjęcia, teraz na pewno wyjdzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń