poniedziałek, 6 maja 2013
Domowe spaghetti bolognese wg Aleex
Majówka minęła. Chwała Bogu, że już jest za mną. Miało być spokojnie, słonecznie i sielankowo, a wyszło jak zwykle. Doszłam do wniosku, że nie ma sensu planować czegoś, bo i tak się to zazwyczaj nie sprawdza. Przeżyłam deszcz, dni wypełnione wyjazdami, pogrzeb i… chyba już nie chcę sobie niczego przypominać.
Za to dziś, gdy wróciłam do pracy, zrobiło się gorąco. Jeden dzień w szkole wystarczył, aby zapomnieć o wolnych dniach. Jutro matury! Wraz z nimi wiele obowiązków takich zwyczajnych i takich dodatkowych. Chciałabym, aby dni wypełnione egzaminami były po prostu spokojne. No i trzymam kciuki za wszystkich maturzystów.
A w mojej kuchni dziś królowało spaghetti bolognese. Zrobiłam je w najprostszej, nieco rustykalnej wersji, bez warzyw. Połączenie kilku oczywistych składników: pomidorów, cebuli, mięsa, ziół i makaronu smakuje wyśmienicie. Nie potrzeba już nic więcej. Spróbujcie, będziecie zachwyceni.
Składniki:
• 1 duża cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• ½ kg mięsa mielonego (wołowego lub innego, które lubicie)
• 1 puszka pomidorów bez skórki
• sól, pieprz
• zioła: bazylia, oregano, zioła dalmatyńskie, ulubione przyprawy
• makaron typu spaghetti
• oliwa lub olej
• ½ łyżeczki cukru
• żółty ser
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzać nieco oliwy. Podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodać mielone mięso. Dokładnie obsmażyć je razem z cebulą, aż zupełnie odparuje. Doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami.
3. W tym czasie pomidory przełożyć do salaterki, dodać bazylię, oregano, zioła i zmiksować blenderem.
4. Sos pomidorowy wlać na patelnię. Doprawić cukrem.
5. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Gotować całość około 10 minut na małym ogniu.
6. Ugotowany makaron układać porcjami na talerzach, polać sosem, oprószyć odrobiną startego, żółtego sera.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńLubię spaghetti, ale jakoś nie mogę trafić na odpowiednie mięso. A Ty, Aleex, jakiego użyłaś? :)
Pozdrawiam, Kasia.
Jeśli robię małą porcję dla siebie - używam wołowiny. Ponieważ gotowałam dla chłopaków - użyłam dobrej jakości wieprzowiny (oni nie lubią wołowiny i już). Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńnajlepsza wersja spaghetti:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti:)
OdpowiedzUsuńSpokojnych matur, Kochana!
Dzięki, amri :)
UsuńMy mówimy: człowiek ma w planach, ale Bóg daje zgodę. (с)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis! Pozdrowienia z Ukrainy, Kijow.
Zgadzam się z Tobą, Eli. U nas mówimy jeszcze: "Chcesz rozśmieszyć Pana Boga? Powiedz Mu o swoich planach". Chyba mi się udało wywołać uśmiech u Najwyższego ;))) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńjestem mega fanką spaghetti :) robię podobnie, dodaje tylko trochę domowego przecieru i robię w garnku :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na tartę :)
kocham spagetti *_*
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :p
Wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jakis pomysl jak zmiksowac pomidory bez blendera?
OdpowiedzUsuńRozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito :))) Pozdrawiam, Aleex:)
Usuńdziekuje za pomoc ;)
Usuńzrobiłem, ale mi jednak nie smakuje. Wypadało by również dodać jakiej wielkości ma być ta puszka pomidorów bo są 400 g i 800 g. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRozumiem, każdy ma inny smak :) Puszka pomidorów ma standardową wielkość, gdyby było inaczej, zaznaczyłabym to w przepisie. Dziękuję za skorzystanie z przepisu, pozdrawiam, Aleex :)
Usuńco to jest standardowa puszka ?
UsuńStandardowa, czyli typowa. Mieści się w niej ok. 500 ml produktu. Można ją zobaczyć na większości sklepowych półek. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję bardzo drobno posiekaną papryczkę chili, a jeśli nie mam ,to zwykłą . I zamiast pomidorów w puszcze daję domowy przecier i jest git .
Pozdrawiam :*
Robię spaghetti z mięsem mielonym z Biedronki (łopatka + wołowina),świetnie się nadaje ,bo jest chudziutkie,a tylko takie jest tolerowane przez moich domowników.Nie lubię tego dania jak mięsa jest tyci tyci :),sam sos i makaron to nie wszystko :)
OdpowiedzUsuńMarzanna
Rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDzięki za te zdjęcia, teraz na pewno wyjdzie idealne :)
OdpowiedzUsuń