piątek, 24 maja 2013
Kruche tartaletki z mascarpone i truskawkami wg Aleex
Obiecałam Wam tartaletki? A więc voila! Oto są! Kolorowe, kuszące, rozpływające się w ustach! Po prostu piękne. Z truskawkami zanurzonymi w leciutkim kremie z mascarpone. Pyszne!
Ponieważ sezon na truskawki tuż, tuż, warto mieć w swoich zbiorach, po ręką, ten przepis. Tartaletki świetnie sprawdzą się każdego dnia jako deser, a także jako wykwintna, słodka przekąska na dużym przyjęciu - na przykład z okazji Dnia Matki, który już w niedzielę (pamiętacie?). Polecam Wam na weekend, nawet wtedy, gdy pogoda nas nie rozpieszcza.
Składniki (na 9 sztuk):
Ciasto:
• 150 g mąki pszennej
• 50 g zimnego masła
• 50 g cukru pudru
• 1 średnie jajko
• szczypta soli
Masa:
• 250 g mascarpone
• 400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
• cukier waniliowy
Dodatkowo:
• świeże truskawki
• masło do foremek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać przesiany cukier puder, pokrojone na kawałki masło i sól. Rozetrzeć w palcach i dodać jajko.
2. Szybko zagnieść elastyczne ciasto.
3. Owinąć je w folię i schować do lodówki.
4. Schładzać ciasto przez 1,5 godziny.
5. W tym czasie nasmarować tartaletki masłem.
6. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Wykrawać kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremki. Wylepić ciastem tartaletki. Można je wypełnić grochem lub fasolą, aby zachowały kształt po upieczeniu.
7. Tartaletki piec do zrumienienia przez 15-20 minut w 175 stopniach C (dół + termoobieg) na drugim poziomie piekarnika.
8. Upieczone spody z łatwością odchodzą od blaszki. Ostudzić je na kratce.
9. W tym czasie zrobić krem: schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę z cukrem do smaku.
10. Delikatnie, ale stanowczo wmieszać mascarpone, aż powstanie jednolita masa.
11. Masą wypełnić szprycę, dekorować tartaletki kremem, ozdobić truskawkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudowne i pyszne tartaletki:)
OdpowiedzUsuńAle pychotki!!
OdpowiedzUsuńCudeńka :)
OdpowiedzUsuńPycha! u mnie podobne babeczki królują na stole:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPoproszę jedną...
OdpowiedzUsuńCzęstuj się, proszę :)))
UsuńPyszności, kupiłam dziś w lidlu truskawki w promocji, tak więc też mam desery truskawkami i bitą śmietaną, tylko na cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńTeż będą smaczne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńIle mniej więcej wychodzi sztuk?
OdpowiedzUsuńWitam, czy tartaketki mozna przygotować dzien wczesniej a następnego dnia zrobić krem i na kilka godz przed podaniem wstawić do lodówki? Pozdrawiam ciepło Malgosia
OdpowiedzUsuńWitaj Małgosiu, można tak zrobić, jak piszesz :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń