środa, 15 maja 2013
Serowe ciasteczka z jabłkami wg Aleex
Dobrze, że dzisiejszy dzień powoli zbliża się do końca. W szkole szaleństwo: matury, kontrole, komisje, telefony, dokumenty. Idę do pracy przed siódmą, wracam późnym popołudniem. Brakuje mi chwili, aby złapać oddech. Co gorsza wiem, że pierwszą wolną chwilę będę miała dopiero w okolicach Bożego Ciała. Weekendy też mam zajęte, bo za dwa dni rusza sprawdzanie arkuszy maturalnych. W takich dniach czuję się jak mały trybik potwornej machiny, która pędzi przed siebie bez wytchnienia. Automatycznie robię to, co do mnie należy. Traktuję wszystko zadaniowo: robię po kolei, według listy to, co mam zaplanowane. Taki mam system pracy, który sprawdza się naprawdę dobrze.
Po powrocie do domu staram się odreagować. Nie jest to łatwe, by w jednej chwili wyrzucić z głowy kłębiące się myśli. Dlatego dziś zniknęłam w kuchni. Pieczenie działa na mnie kojąco. Składniki ciasta rozcierane w dłoniach, łączenie ich w spójną kulę, wałkowanie, wykrawanie kształtów i otulanie płatami ciasta owocowych cząstek – to wszystko pozwala mi oderwać się od pracy i składa się na pyszny efekt. Jeszcze mgiełka cukru pudru i oto są. Pyszne ciasteczka serowe z jabłkami i rogaliki z konfiturą wiśniową czekają na zjedzenie. Pycha!
Składniki:
• 20 dag białego sera
• 25 dag maki pszennej
• 20 dag masła
• 1 jajko
• 2-3 łyżki cukru pudru
• szczypta soli
• 4 jabłka
Sposób przygotowania:
1. Ser przecisnąć przez praskę do miski, dodać mąkę, pokrojone w kawałki masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli.
2. Zagnieść dokładnie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie jabłka obrać ze skorek i pokroić w ósemki, każdą ósemkę przekroić jeszcze na pół.
3. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 5 mm.
4. Wykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Z podanej porcji wyszło mi 25 kółek i 8 rogalików.
5. Ciastka składać na pół, a do środka włożyć kawałek jabłka. Lekko ścisnąć w zagięciach.
6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Z wyrobionego ciasta można też zrobić rogaliki.
8. Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym białkiem.
9. Ciasteczka piec ok. 20- 25 min w temperaturze 170 stopni C (dół + termoobieg).
10. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygladaja smacznie :) Chyba sie skusze jutro. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSerowe ciasteczka są pyszne, uwielbiane przez dzieci:) Wyglądają bardzo apetycznie:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa troche inaczej robie z tym serem ;)
OdpowiedzUsuńTo całe szczęście, bo jakby każdy robił tak samo, nie byłoby zabawnie ;))) Pozdrawiam Aleex.
Usuńciasteczka serowe robiłam i są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować !! Są naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
a proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńW tym przepisie go nie ma. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńsuper, 2 porcje- a mąż dzis podkradał mi- takie pyszne.
OdpowiedzUsuńTo kolejny przepis z kuchnialeex, który udało mi się z sukcesem zrelizować. To moje początki z wypiekami ale dzięki Pani przepisom okazało się, że drzemał we mnie talent :)
OdpowiedzUsuń