.

.

środa, 15 maja 2013

Serowe ciasteczka z jabłkami wg Aleex





Dobrze, że dzisiejszy dzień powoli zbliża się do końca. W szkole szaleństwo: matury, kontrole, komisje, telefony, dokumenty. Idę do pracy przed siódmą, wracam późnym popołudniem. Brakuje mi chwili, aby złapać oddech. Co gorsza wiem, że pierwszą wolną chwilę będę miała dopiero w okolicach Bożego Ciała. Weekendy też mam zajęte, bo za dwa dni rusza sprawdzanie arkuszy maturalnych. W takich dniach czuję się jak mały trybik potwornej machiny, która pędzi przed siebie bez wytchnienia. Automatycznie robię to, co do mnie należy. Traktuję wszystko zadaniowo: robię po kolei, według listy to, co mam zaplanowane. Taki mam system pracy, który sprawdza się naprawdę dobrze. 
Po powrocie do domu staram się odreagować. Nie jest to łatwe, by w jednej chwili wyrzucić z głowy kłębiące się myśli. Dlatego dziś zniknęłam w kuchni. Pieczenie działa na mnie kojąco. Składniki ciasta rozcierane w dłoniach, łączenie ich w spójną kulę, wałkowanie, wykrawanie kształtów i otulanie płatami ciasta owocowych cząstek – to wszystko pozwala mi oderwać się od pracy i składa się na pyszny efekt. Jeszcze mgiełka cukru pudru i oto są. Pyszne ciasteczka serowe z jabłkami i rogaliki z konfiturą wiśniową czekają na zjedzenie. Pycha!

Składniki:

• 20 dag białego sera
• 25 dag maki pszennej
• 20 dag masła
• 1 jajko
• 2-3 łyżki cukru pudru
• szczypta soli
• 4 jabłka

Sposób przygotowania:

1. Ser przecisnąć przez praskę do miski, dodać mąkę, pokrojone w kawałki masło, cukier puder, żółtko i szczyptę soli.





2. Zagnieść dokładnie ciasto i odstawić do lodówki na ok. 20 min. W tym czasie jabłka obrać ze skorek i pokroić w ósemki, każdą ósemkę przekroić jeszcze na pół.


3. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 5 mm.


4. Wykrawać kółka o średnicy ok 8 cm. Z podanej porcji wyszło mi 25 kółek i 8 rogalików.



5. Ciastka składać na pół, a do środka włożyć kawałek jabłka. Lekko ścisnąć w zagięciach.



6. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


7. Z wyrobionego ciasta można też zrobić rogaliki.


8. Wierzch ciastek posmarować roztrzepanym białkiem.


9. Ciasteczka piec ok. 20- 25 min w temperaturze 170 stopni C (dół + termoobieg).



10. Po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.



Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Wygladaja smacznie :) Chyba sie skusze jutro. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Serowe ciasteczka są pyszne, uwielbiane przez dzieci:) Wyglądają bardzo apetycznie:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja troche inaczej robie z tym serem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To całe szczęście, bo jakby każdy robił tak samo, nie byłoby zabawnie ;))) Pozdrawiam Aleex.

      Usuń
  4. ciasteczka serowe robiłam i są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  5. Warto wypróbować !! Są naprawdę smaczne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie go nie ma. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  7. super, 2 porcje- a mąż dzis podkradał mi- takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. To kolejny przepis z kuchnialeex, który udało mi się z sukcesem zrelizować. To moje początki z wypiekami ale dzięki Pani przepisom okazało się, że drzemał we mnie talent :)

    OdpowiedzUsuń