.

.

niedziela, 3 kwietnia 2016

Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex


Wczoraj moi chłopcy sami robili zakupy. Taaa… To było ciekawe doświadczenie. Owszem, potrafią poruszać się po sklepach, przynoszą do domu określone produkty, wolę jednak sama wybierać. Poza tym, gdy jestem w sklepie i patrzę na towar, to wiem, co mi jest potrzebne, czasami coś mi się przypomni, czasami coś zobaczę. Chłopakom nic nie jest potrzebne, szkoda im czasu na przyglądanie się półkom. Dlatego, wysyłając ich na zakupy, ograniczyłam się do zapisania na liście niezbędnego minimum. Na szczęście przynieśli do domu ładny kawałek mięsa na niedzielny obiad.
W zamrażarce czekał woreczek z leśnymi grzybami, które postanowiłam wykorzystać. W głowie już miałam pomysł na fajne danie. A skoro jest pomysł, jest też realizacja – przepyszna rolada z szynki z leśnymi grzybami. W sam raz na niedzielny obiad. Polecam.


Składniki:

• 1 kg szynki odtłuszczonej
• 70 dag grzybów leśnych
• 1 duża cebula
• olej
• przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione

Sposób przygotowania:

1. Grzyby rozmrozić, świeże oczyścić i pokroić na kawałki, opłukać.


2. Cebulę pokroić w kosteczkę.


3. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulę.


4. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, udusić.



5. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć tak, aby otrzymać jeden duży lub dwa mniejsze płaty.



6. Płaty mięsa rozbić, oprószyć przyprawami.



7. Na każdym płacie mięsa równomiernie rozłożyć grzyby.


8. Mięso zwinąć w roladę. Uformować ją za pomocą nici.



9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron.



10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec w rękawie do pieczenia, wtedy bulion wlewamy do środka).



11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1,5 godziny, co kilkanaście minut polewając mięso bulionem. W razie potrzeby dolać bulionu.


12. Rolady wyłożyć na deseczkę, by mięso „odpoczęło” po pieczeniu.



13. Mięso pokroić w plastry.


14. Podawać z ulubionymi dodatkami, ewentualnie z odrobiną sosu pieczeniowego lub grzybowego.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Alez to wyglada pysznie,az sie zrobilam glodna.Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleex myślisz, że mogą być pieczarki zamiast leśnych grzybów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno mogą być pieczarki. Też będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń