.

.

piątek, 15 kwietnia 2016

Tort bezowy z kremem budyniowym i truskawkami wg Aleex


Kolejny kwietniowy dzień. Niby zwyczajny, a jednak dla nas wyjątkowy. Za nami 27 wspólnych lat. Tyle wspomnień: tych pogodnych, radosnych oraz wywołujących zadumę czy cień smutku. Tyle wspólnych doświadczeń zdobywanych każdego dnia. Tyle zmagań, by dzisiaj móc zanucić:
To co mam
To co się zdarzyło nam
To pachnący chlebem dom
Z roześmianą buzią twą

To co mam
To co się zdarzyło nam
Twój policzek, kiedy mróz
Na pierzynie Wielki Wóz

Niech mówią, że to nie jest miłość
Że tak się tylko zdaje nam
Byle się nigdy nie skończyło
To wszystko co od ciebie mam...*

Aby „się nigdy nie skończyło” to wszystko, co nas łączy, dbamy każdego dnia. A co roku świętujemy kolejną, wspólną rocznicę.
By podkreślić jej wyjątkowość, zrobiłam tort. Tym razem mój wybór padł na przepis Dorotus. Do oryginału wprowadziłam kilka modyfikacji. Użyłam też truskawek. Ich smak doskonale komponuje się z chrupkością bezy I pysznym kremem waniliowo-budyniowym. To co? Częstujcie się. Zapraszam.


Składniki:

Blaty bezowe:
• 6 białek (z dużych jajek)
• szczypta soli
• 250 g drobnego cukru do wypieków
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem migdałowo - waniliowy:
• 300 ml mleka
• 1 laska wanilii
• 3 duże żółtka
• 50 g cukru
• 20 g mąki pszennej
• 20 g skrobi ziemniaczanej
• 20 ml likieru amaretto
• 125 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej

Dodatkowo:
• 500 g truskawek
• podpieczone migdały w płatkach lub słupkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Dwie płaskie blachy, będące na wyposażeniu piekarnika, wyłożyć papierem do pieczenia, na nich odrysować od talerzyka 2 okręgi o średnicy 21-22 cm.


3. W misie miksera ubić na sztywno pianę z białek, dodając szczyptę soli.


4. Nie przerywając ubijania, dodawać cukier. Bardzo istotne – trzeba go dodawać stopniowo, łyżka po łyżce. Powinniśmy otrzymać gęstą i lśniącą pianę bezową.


5. Dodać do piany sok z cytryny i ubić.


6. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać.


7. Masę bezową wyłożyć na narysowane koła formując blaty o kilkucentymetrowej wysokości.



8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego obie blachy z bezami i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem).


9. Piec bezowe blaty przez około 1 godzinę i 45 minut do 2 godzin, aż beza będzie chrupka i wypieczona z wierzchu. Wyłączyć piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
10. W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzić do wrzenia i od razu odstawić na bok.




11. Żółtka i cukier utrzeć mikserem do białości.



12. Dodać mąki: pszenną i ziemniaczaną. Dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodać 50 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.


13. Zahartowaną pastę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać trzepaczką, do dokładnego połączenia składników. Postawić na palnik o średniej mocy i zagotować, często mieszając.


14. Od chwili zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z palnika.



15. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała powierzchni kremu, odstawić do wystudzenia (podczas studzenia nie wolno mieszać!).


16. W naczyniu umieścić serek mascarpone i amaretto. Delikatnie rozetrzeć.



17. Partiami dodawać wystudzony budyń (temperatura budyniu i mascarpone powinna być taka sama - pokojowa), cały czas miksując, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.



18. Truskawki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki, odkładając 3-4 owoce do dekoracji wraz z szypułkami.
19. Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze.


20. Na blat wyłożyć połowę kremu, delikatnie rozprowadzić.


21. Na krem wyłożyć pierwszą porcję pokrojonych w plasterki truskawek.


22. Przykryć drugim blatem bezowym, na który wyłożyć pozostały krem i delikatnie rozprowadzić.


23. Na wierzchu poukładać plasterki truskawek, oprószyć migdałami (ja je pominęłam).



Smacznego.


* autor fragm. tekstu - Zbigniew Książek

8 komentarzy:

  1. Istne cudo ^^ Zjadłbym i to nie jeden kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny torcik na taka wspaniala rocznice.Wszytkiego najlepszego
    na dalsze lata wspolnego zycia.Zabieram kawaleczek tortu do kawy
    Jeszcze raz sto lat.Pozdrawiam Ella.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dołączam się do życzeń, Sto lat ! Piękna rocznica :)
    Pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo pysznie :) I kalorycznie :D Macie jakieś sposoby na radzenie sobie z kaloriami?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Aleex pieklam ten torcik po Pani modyfikacjach i wyszedl swietnie, tylko ze musialam dzielic skladniki jak pieklam beze by najpierw upiec jedna a pozniej druga i chcialam zapytac bo widze na zdjeciach ze Pani piekla razem z jakiej firmy ma Pani piekarnik? czy jest Pani z niego zadowolona? bo przede mna remont kuchni i bede wymieniac caly sprzet chce teraz bardziej przemyslec temat i na pewno wybrac piekarnik o duzej glebokosci bo teraz jest maly a firm bardzo duzo nie wiadomo jaka wybrac. Pani ma duze doswiadczenie wiec jesli moze mi Pani cos polecic to z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie, Mariola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam piekarnik Samsunga z serii dual cook. Ma separator i można przekształcić go w dwa małe piekarniki. Piecze na tyle dobrze, że możemy przygotowywać bezy na dwóch lub trzech poziomach w jednej komorze. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  6. Czy piec do ostudzenia blatów ma być zamknięty czy uchylony?

    OdpowiedzUsuń