czwartek, 7 kwietnia 2016
Ziemniaki pieczone z czosnkiem wg Aleex
Zbliża się koniec tygodnia. Z jednej strony cieszę się z tego, bo w poniedziałek wreszcie wracam do pracy. Z drugiej strony mam świadomość, że trochę czasu jeszcze minie, zanim wrócę do pełnej formy. Na szczęście za oknami już wiosna, słońce dodaje otuchy, chce się żyć. Tylko energii mi trochę brakuje.
W kuchni wspomaga mnie mama, ponieważ jeszcze nie mam siły na gotowanie dla chłopaków (mamuś – wielkie dzięki, kochana). Ale z każdym dniem będzie lepiej. Musi być i już.
A dzisiaj podzielę się z wami przepisem, który wykorzystałam ostatnio. Ziemniaki pieczone z czosnkiem są pysznym dodatkiem do różnych dań. Można je podawać z mięsem, pieczenią, bitkami i sosem. Świetnie smakują również z grzybami lub sosem pieczarkowym. To dobry sposób na wykorzystanie jesiennych ziemniaków, które, przechowywane w piwnicach, sporo straciły na smaku. Polecam.
Składniki:
• dowolna ilość ziemniaków
• 1 główka czosnku
• oliwa czosnkowa
• przyprawa do ziemniaków
• sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w grubsze talarki i zalać zimną wodą.
2. Wstawić na gaz i gotować w osolonej wodzie (od momentu wrzenia wody) 7 -8 minut.
3. Ziemniaki odcedzić, talarki przełożyć na durszlak.
4. Skropić je oliwą czosnkową, delikatnie przemieszać.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wlać oliwę czosnkową, rozsmarować, poukładać część obranych ząbków czosnku.
6. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki lub trochę większe kawałki – jak lubimy. Wymieszać z talarkami ziemniaków.
7. Talarki z czosnkiem przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać przyprawą do ziemniaków.
8. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190-200 stopni C. Piec do miękkości ziemniaków, ok. 40 minut. Jeśli w czasie pieczenia ziemniaki mocno się zrumienią, przemieszać je.
9. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję za takie proste, szybkie i nieskomplikowane przepisy. Jestem już starszą kobietą, niby dużo gotuję, ale łapię się na tym, że o wielu daniach po prostu zapominam. Przypomniałaś mi o zapiekanych ziemniakach, które są bazą do wielu wariantów obiadu czy przekąsek. Dziękuję serdecznie - obiad na dzisiaj już mam.
OdpowiedzUsuń