.

.

piątek, 11 listopada 2016

Jesienne leczo z kurczakiem wg Aleex


Na moim blogu są już przepisy na leczo. Tym razem znów sięgnęłam po to pyszne danie, ale nieco je “odchudziłam” I lekko zmodyfikowałam. Oboje z Dariem uznaliśmy, że w tej jesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto!

Składniki:

• 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka
• 2 spore cebule
• 3-4 papryki
• 1 puszka pomidorów krojonych
• ½ szklanki wody
• sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
• ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu)
• listek laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka.


2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy.



3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Składniki wymieszać. Dodać przyprawy oraz listek i ziele.



4. Do garnka włożyć pomidory i wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później niczego nie dodawać. Wymieszać.


5. Potrawę gotować ok. 10-15 minut, nie dłużej. Papryka ma zostać lekko chrupiąca.


6. W tym czasie na patelni rozpuścić odrobinę smalcu. Tłuszcz nie może być zbyt gorący! Dodać 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki, Szybciutko zamieszać. Dodać do garnka z leczem. Podsmażona papryka idealnie zagęści potrawę.



7. Leczo podawać gorące.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Witaj Aleex, ,fajne leczo widze szybkie proste i napewno pyszne ,zdecydowanie do wypróbowania.pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne. U mnie jutro powtórka :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń