Uwaga, uwaga, uwaga! Nadszedł czas na przygotowanie ciasta na piernik staropolski według Aleex. Jeśli robicie go ze mną co roku, wiecie, że warto. Jeśli jeszcze nie piekliście wspólnie ze mną tego piernikowego cuda, zapraszam do „piernikowania”. Dokładna instrukcja „krok po kroku” znajduje się
tutaj. To co? Zaczynamy?
Moje ciasto już leżakuje w lodówce.Piernik wychodzi rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńBeataS.
Moje też :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńjuż kolejny rok nosze się z zamiarem zrobienia tego piernika i jakoś brakuje mi odwagi...dzisiaj przeczytałam jeszcze raz całą instrukcje i wydaje mi się że mogę dać radę...a jakiej dł. są te keksówki?
OdpowiedzUsuńTo zupełnie nieistotne, użyjesz takich, akie masz, może być nawet prostokątna blaszka :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa również już wystartowałam.W ubiegłym roku zrobiłam to trochę za późno.Placki wyszły mi bardzo twarde co mocno mnie zniechęciło.Ale wdrożyłam proces ratunkowy z jabłkami i chlebem i wreszcie zmiękły.Na TRZECH KRÓLI piernik był idealny:)Pozdrawiam,Joanna
OdpowiedzUsuńMoje od soboty:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWlasnie zarobilam ciasto na piernik. Moj pierwszy w zyciu ;-). Mam nadzieje ze sie uda.
OdpowiedzUsuńWygląda meeega apetycznie muszę spróbować sam coś takiego zrobić, dzięki wielkie za przepis. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny post, super blog :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.
Ja już chyba z czwarty raz robię piernik wg tego przepisu, zaczynam dopiero 12 Listopada. Zawsze wychodzi świetny i już wszyscy pytają czy w tym roku na święta będzie piernik ;)
OdpowiedzUsuńDałam swoje ciasto do szafki, którą mam na balkonie. Nie będzie mu za zimno? :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie może być w temperaturze dodatniej. W tej szafce musi być przynajmniej 1 stopień. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń