niedziela, 20 listopada 2016

Łopatka obiadowa wg Aleex


Czasami zastanawiam się, ile kobiet na świecie rozmyśla w niedzielne przedpołudnie (ewentualnie w sobotni wieczór), co przygotować na niedzielny obiad. Ten dylemat pewnie będzie nam towarzyszył do końca świata. Jeśli dołożymy do tego chroniczny brak czasu i mnóstwo innych, pozadomowych obowiązków, powstaje problem. Dzisiaj rozwiązałam go szybciutko, przygotowując łopatkę. Wprawdzie mój dzisiejszy wybór poprzedziły wczorajsze wieczorne rozmyślania, ale na szczęście nie trwały one zbyt długo. Udało mi się przygotować pyszne danie, przyrządzane w jednym naczyniu. Pracy przy nim niewiele, a efekt naprawdę jest ciekawy. Łopatkę można zastąpić karkówką lub schabem. Pasuje tutaj każdy rodzaj mięsa, który akurat macie pod ręką. Potrawa idealnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Zawsze możecie ją przygotować, kiedy chcecie szybko zrobić coś dobrego. I jeszcze jedno. Wszystkie składniki możemy połączyć rano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wstawiamy potrawę do piekarnika. Tam robi się już sama. Polecam.

Składniki:

• 1 kg łopatki wieprzowej
• 5 sporych ziemniaków
• 5 grubszych plasterków boczku
• 1 duża lub 2 mniejsze cebule
• 1 duży ząbek czosnku
• 2-3 łyżki majonezu
• sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w łódeczki, zalać zimną wodą i odstawić.


2. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć i pokroić w grubsze plastry.


3. Cebulę przekroić na pół, pokroić w półtalarki. Boczek, jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry.


4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką.


5. Do mięsa dołożyć resztę składników: boczek, cebulę, osączone ziemniaki, majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić tak, aby mięso I ziemniaki były obtoczone warstewką majonezu.





6. Do rękawa wlać ½ szklanki wody. Zamknąć rękaw.
7. Wstawić danie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C (dół + termoobieg) I piec przez 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, aby danie lepiej się zrumieniło.


8. Podawać z ulubionymi surówkami.


Smacznego.

9 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie wygląda, aż mi zapachniało z ekranu.
    Pozdrawiam ciepło. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Pani pisze. Bardzo lubię czytać to, co przed przepisem.
    Chętnie czytalabym książki pisane przez Panią.
    Z samych przepisów też często korzystam.Lubię takie proste i smaczne potrawy.
    Dziękuję i proszę o wiecej.
    Barbara J.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno wypróbuję:)) wygląda smacznie i, faktycznie, aż pachnie:)Teraz mam jednak ochotę na bigos i uraczę nim rodzinkę. Pozdrawiam Cię serdecznie, Alex:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pewnie pachnie obłędnie. Robię podobnie, tylko daję paprykę. Zamiast ziemniaków gotuję ryż.Ale w Twojej wersji będzie szybciej))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Boczek ma być świeży czy wędzony??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam wędzonego. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń