niedziela, 27 listopada 2016
Murzynek z bananami i orzechami wg Aleex
W ostatnim czasie bardzo doceniam wolne weekendy. Nie mam ich zbyt wiele, dlatego cieszę się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z domu rano i wracałam bardzo późnym wieczorem. Trwały bowiem przygotowania do największej uroczystości w naszej szkole – Święta Patrona. Piątek był niezwykle emocjonujący. Goście dopisali. Występy się udały. Wszyscy byli zadowoleni. Byłam bardzo dumna ze swoich uczniów i nauczycieli, którzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania.
Podczas weekendu odpoczywałam. Zaszyłam się w mieszkaniu i przez większą część soboty łapałam oddech. Po południu weszłam do kuchni, by przygotować coś pysznego. Najpierw upiekłam szarlotkę na kruszonce. Wróciłam do tego przepisu po latach, ale nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta.
Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam na tej stronie. Wydawał się nieskomplikowany, więc postanowiłam go wypróbować. I nie pomyliłam się. Ciasto przygotowuje się kilka chwil. Nie musimy mieć miksera. Ja użyłam blendera, ale wystarczy widelec i też będzie dobrze. Sposób przygotowania przypomina nieco muffinki: łączymy mokre i suche składniki, mieszamy i wkładamy do formy. Po godzinie puszyste, intensywnie pachnące bananami i czekoladą ciasto, jest gotowe. Upieczcie je w swojej kuchni. Naprawdę warto.
Składniki:
• 3 duże bardzo dojrzałe banany (mogą mieć ciemną skórkę)
• 1 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 100 g posiekanych orzechów (mieszanych)
• 80 g roztopionego masła
• 2 duże jajka
• 2 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• kilka kostek białej czekolady
• 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotować i odważyć produkty, które powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Roztopić masło i odstawić do przestygnięcia.
3. Jajka i banany umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować blenderem na jednolitą masę.
4. Do masy owocowo-jajecznej dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać.
5. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać do pozostałych składników i wymieszać. Jeżeli będzie problem z dokładnym wymieszaniem, można użyć blendera.
6. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy. Wymieszać.
7. Keksówkę o wymiarach 8x31,5 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
8. Piec w temp. 170 C ok 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
9. Ciasto wyjąc i wystudzić.
10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Dodać mleko, rozmieszać.
11. Wierzch ciasta ozdobić czekoladą.
12. Kroić na porcje.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmmmm apetyczne zaraz chyba zabieram się do roboty ☺
OdpowiedzUsuńwygląda na wilgotny... nie przepadam za suchymi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńŁadna i smaczna. Do niej będzie pasowała herbatka na filtrowanej wodzie :) Filtrowanej a przez to zdrowej i smacznej :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto, które bardzo szybko i łatwo się robi. Szczerze polecam. W ogóle przepisy z Pani bloga są rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam,
OdpowiedzUsuńwłaśnie robię ciasto po raz kolejny, łatwo się robi i jest naprawdę bardzo dobre. Polecam przepis.
Magdalenka