Składniki na 10 sztuk (każda bułka ok 100g):
• zaczyn żytni poolish (150 g mąki żytniej jasnej typ 720, 150 ml wody, szczypta drożdży instant)
• 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750
• 250 ml lekko ciepłej wody
• 1/2 łyżeczki drożdży instant
• 1 łyżeczka soli
• odrobina oleju
Sposób przygotowania:
1. Najpierw trzeba przygotować podmłodę: dzień przed pieczeniem (wieczorem) w misce wymieszać mąkę i wodę, dodać szczyptę drożdży instant. Miskę przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na noc. Rano zaczyn powinien być już gotowy i dojrzały. Jego powierzchnia powinna być pokryta małymi bąbelkami gazu (to znak aktywności drożdży).
2. Zaczyn przełożyć do misy miksera, dodać wodę, mąkę, sól i pół łyżeczki drożdży instant.
3. Wyrobić elastyczne ciasto, mieszając składniki przez kilka minut na poziomie 1 lub 2.
4. Ciasto przełożyć je do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na około 1,5 - 2 godziny w temperaturze pokojowej.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką.
6. Ciasto podzielić na 10 równych części. Ja ważę każdy kęs ciasta, aby porcje były jednakowe. Z kawałków ciasta uformować bułeczki.
7. Bułki ułożyć na blaszce posypanej mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 25 min do napuszenia. Przed pieczeniem naciąć bardzo ostryn nożem.
8. Bułki piec w temp. 220⁰C około 15-17 min. Ostudzić na kratce.
9. Jeśli chcecie upiec bułeczki rano, aby były ciepłe na śniadanie, musicie zmienić harmonogram przygotowań. Ja przygotowuję podmłodę w piątek rano. W piątkowy wieczór wyrabiam ciasto i wkładam je w misce owiniętej w folię do lodówki. W sobotę rano wystarczy wyjąć ciasto z lodówki, uformować bułki i przykryć ściereczką do wyrastania. Ponieważ ciasto jest zimne, wyrastanie bułeczek może potrwać nieco dłużej (do 45 min). No i pieczemy 😊
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz