.

.

poniedziałek, 30 listopada 2020

Chleb z ziarnami wg Aleex

W miniony weekend obchodziliśmy imieniny mojego taty. Spędziliśmy je w wąziutkim gronie ze względu na sytuację, ale postarałam się, aby ten dzień był wyjątkowy. Zabrałam rodziców do siebie, ponieważ są w takim wieku, że teraz już odpoczywają, a różne uroczystości rodzinne przygotowujemy na zmianę z siostrą. Oprócz różnych smakołyków, które przyrządziłam, upiekłam specjalnie dla taty (i dla nas) pyszny chleb. Przepis na ten chlebek dostałam od mojej znajomej (Sylwio-wielkie dzięki) i sięgam po niego, kiedy chcę mieć pyszne pieczywo, a nie mam czasu, by nastawiać chleb na zakwasie. Jeśli macie ochotę na domowy chlebek z ziarnami, gorąco Wam polecam właśnie ten. Uwaga! Potrafi zniknąć błyskawicznie, dlatego dla większej rodziny warto podwoić składniki i upiec od razu 2 chlebki. Smacznego. 

Składniki na 1 keksówkę o długości 30 cm: 

• 1/2 kg mąki żytniej typ 720 
• 2 szklanki ciepłej wody 
• 5 dag drożdży 
• 1 łyżka cukru 
• 1,5 łyżki oleju 
• 1,5 łyżeczki soli 
• 1/2 szklanki ziaren słonecznika 
• 1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego 
• 1/2 szklanki pestek z dyni 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować keksówkę o długości 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i posmarować olejem. Może to być nieco mniej niż przewidziane 1,5 łyżki.
2. Do miseczki rozkruszyć drożdże, posypać je cukrem i rozetrzeć, aż się rozpuszczą.
3. Drożdże dodać do pozostałych składników. Wsypać ziarna.
4. Wymieszać je dokładnie łyżką na jednolitą masę.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
6. Wierzch chlebka wygładzić łyżką zwilżoną wodą.
7. Chlebek odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem (rośnie bardzo szybko).
8. Piec na złoty kolor w opcji góra-dół (bez termoobiegu) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
9. Studzić na kratce.
Smacznego.

6 komentarzy:

  1. A czy można z termoobiegiem i jaki czas mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz możliwości wyłączenia termoobiegu, możesz piec w tej opcji. Czasu pieczenia nie skracaj, ale musisz zmniejszyć temperaturę pieczenia, najlepiej do 165 stopni C. Po upływie pół godziny, gdyby chleb się nie rumienił, zwiększ temperaturę do 170 stopni C. Przed wyjęciem chlebka sprawdź patyczkiem, czy jest dopieczony. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Witam. Piekłam chleb dwa razy. Za pierwszym razem mocno opadł, nie dało się zjeść, ale nie podałam sie�� drugi raz nie opadł aż tak mocno, ale byl bardzo wilgotny, jakby nie dopieczony a piekł się ponad godzinę. Zastanawiam się co jest nie tak, bo Pani chleb wygląda wspaniale�� też mi się taki marzy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jaka jest przyczyna nieudanego chleba. Może to wina mąki lub drożdży, zawsze sprawdzaj świeżość. Może chleb zbyt długo rósł, wtedy może opaść. Może przyczyną była zbyt wysoka temperatura pieczenia = każdy piekarnik jest inny, trzeba go "wyczuć". Ja też uczyłam się pieczenia chleba przez kilka miesięcy i jeszcze daleko mi do ideału. Nie poddawaj się, obserwuj ciasto, wyrastanie, pieczenie. trzymam kciuki, żeby się udało, bo warto :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Piekłam ostatnio zwykły chleb 2x i jest ciężki, siedzi długo w żołądku... Inny przepis. Czy ma Pani pomysł czemu chleby na mące pszennej bez zakwasu jest ciężki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze chleb na drożdżach jest ciężki. Może się tak zdarzyć, bo ciasto chlebowe bywa kapryśne. Może też powodem odczuwania przez ciebie "ciężkości" ciasta jest fakt, że indeks glikemiczny chleba na drożdżach jest prawie dwa razy wyższy niż chleba na zakwasie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń