Październik przyniósł nam prawdziwą złotą jesień i … choroby. Rok temu Dario walczył z koronawirusem, dziś ja jestem chora. Wprawdzie szczepienia chronią mnie przed COVID-19, ale dopadło mnie paskudne przeziębienie, z którym próbuję walczyć, choć na razie niezbyt skutecznie. Ponieważ jestem w domu, mam troszkę czasu na odkurzenie bloga i zaproszenie Was na pyszne dania, zgromadzone przeze mnie wcześniej.
Dzisiaj zapraszam Was na placki z cukinii. Świetnie smakują z dodatkiem różnych sosów. Ja podałam je z sosem śmietanowo-łososiowym, ale możecie podać je tak, jak chcecie. Koniecznie je wypróbujcie.
Składniki:
• 1 średnia cukinia (lub 2 mniejsze)
• 1 jajko
• 3-4 łyżki mąki
• cebula
• sól, pieprz
• olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię częściowo obrać ze skórki. Wydrążyć środek/pestki.
2. Zetrzeć na dużych oczkach tarki.
3. Startą cukinię lekko posolić i zostawić na 10-15 minut, żeby puściła sok. Nadmiar soku odcisnąć.
4. Cebulkę pokroić na drobniutką kostkę, dodać do cukinii.
5. Dodać jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem.
6. Składniki wymieszać w misce, aby powstała w miarę zwarta masa.
7. Na patelni dość mocno rozgrzać olej. Nakładać nieduże porcje ciasta, lekko je rozpłaszczyć.
9. Smażyć z obu stron na rumiano.
10. Odsączyć nadmiar tłuszczu, kładąc placek na ręczniku papierowym.
11. Podawać od razu po usmażeniu, żeby placki zachowały chrupkość. Świetnie smakują z sosami.
Smacznego.
Jak dobrze że jesteś, że wróciłaś. Bardzo brakowało Twoich przepisów. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
OdpowiedzUsuńDobrze, że wracasz .Szybkiego Powrotu do Zdrowia!
OdpowiedzUsuńPacuszki wyglądają pysznie i takie pewnie są .
OdpowiedzUsuńDużo zdrowia dla wszystkich, pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe wpisy,Pani tak cudownie opisuje codzienność...
Dzień dobry
OdpowiedzUsuńMam małe pytanie. Ile wychodzi placków z tego przepisu?
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę zdrowia :)
Usia
Usiu - nigdy nie liczyłam, ale naprawdę sporo. Wystarcza na obiad dla 4-osobowej rodziny. Ta ilość na pewno zależy od wielkości cukinii. Polecam i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńO, to świetnie. Dziękuję bardzo za odpowiedź.
UsuńCieszę się, że Pani powróciła☺️