Składniki:
Nadzienie:
• 1,5 kg jabłek na szarlotkę (można użyć jabłek wcześniej przesmażonych ze słoiczka lub pomieszać owoce ze słoiczka ze świeżymi)
• 5 łyżek cukru
• 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 250 g zimnego masła
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 łyżek cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 1 jajko
Na wierzch:
• cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Odważyć odpowiednią ilość mąki.
2. Dodać do niej pokrojona na małe kawałeczki zimne masło.
3. Wsypać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
4. Składniki ciasta posiekać, rozetrzeć palcami.
5. Do ciasta dodać jajko, szybko wyrobić na jednolitą masę. Ciasto jest miękkie, dobrze się z nim pracuje.
6. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części, każdą włożyć do woreczka, a następnie schować do zamrażarki na 15-20 minut.
7. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować jabłka. Owoce obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałki i włożyć na patelnię.
8. Jabłka doprawić cukrem i cynamonem.
9. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, by owoce lub cukier nie przypaliły się.
10. Gdy jabłka zaczną się rozpadać po ok. 20 minutach, odstawić z ognia. Wtedy możemy dołożyć na patelnię jabłka ze słoika, jeśli ich dodajemy.
11. Piekarnik rozgrzać w opcji dół + termoobieg do 180 stopni C.
12. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
13. Jedną część schłodzonego ciasta pokroić na plasterki. Wyłożyć nimi dno tortownicy, wyklejając także wolne przestrzenie.
14. Na plasterki ciasta wyłożyć jabłka.
15. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Rozłożyć je równomiernie.
16. Szarlotkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut na złoty kolor.
17. Wierzch przestudzonego ciasta posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Mniam, kocham ciasta z jabłkami, te wleci w ten weekend. Cieszę się, że pani wróciła. Dużo zdrowia życzę.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda,czekałam na Pani przepisy.Najlepszy blog
OdpowiedzUsuń