.

.

niedziela, 10 października 2021

Szarlotka na niedzielę wg Aleex

Od rana krzątam się po kuchni. Dario marudzi, że już chyba zdrowieję, bo zanim on wstał, ja już miałam naszykowany obiad i robiłam ciasto z nowego przepisu. Co do zdrowienia, to wciąż kwestia dyskusyjna, ale już nie mogę bezczynnie siedzieć czy leżeć. Już wczoraj wieczorem przeglądałam internet w poszukiwaniu nowego, prostego ciasta. Miałam ochotę na ciasto ze śliwkami, ale nie miałam śliwek. Pomyślałam więc, że zrobię szarlotkę. Wybrałam przepis z kwestii smaku, ciasto wyglądało apetycznie i było proste do wykonania. I rzeczywiście, nie pomyliłam się. Z ciastem świetnie się pracuje: szybko się je zagniata, jest miękkie, plastyczne, łatwe. Problemy zaczęły się, gdy zaczęłam przygotowywać jabłka. Okazało się, że mam ich tylko 4 sztuki. Hmmm… na szarlotkę to zdecydowanie za mało. Ale przygotowałam je zgodnie z przepisem – obrałam, pokroiłam na kawałeczki, włożyłam na patelnię. Najpierw chciałam je zmieszać z innymi owocami, które miałam w zamrażarce. Na szczęście zauważyłam w spiżarni słoiczek z przesmażonymi wcześniej jabłkami. Jego zawartość uratowała moje ciasto. Kiedy jabłka na patelni były gotowe, dodałam do nich owoce ze słoika i wymieszałam. To było dobre rozwiązanie. A więc jeśli nie chce się wam smażyć jabłek, a macie już przetwory w słoiczkach, możecie użyć tych wcześniej przygotowanych. Będą świetne. A ciasto? Ciasto jest pyszne. W szarlotce wyczuwa się wyraźny, maślany smak, nieco wanilii i cynamonu. I jabłka. Dzięki niej dom pachnie jesienią. I niedzielą. 

Składniki: 

Nadzienie: 
• 1,5 kg jabłek na szarlotkę (można użyć jabłek wcześniej przesmażonych ze słoiczka lub pomieszać owoce ze słoiczka ze świeżymi) 
• 5 łyżek cukru 
• 1/2 łyżeczki cynamonu 

Ciasto: 
• 300 g mąki pszennej 
 • 250 g zimnego masła 
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 5 łyżek cukru 
• 1 opakowanie cukru wanilinowego 
• 1 jajko 

Na wierzch: 
• cukier puder do posypania 

Sposób przygotowania: 

1. Odważyć odpowiednią ilość mąki.
2. Dodać do niej pokrojona na małe kawałeczki zimne masło.
3. Wsypać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
4. Składniki ciasta posiekać, rozetrzeć palcami.
5. Do ciasta dodać jajko, szybko wyrobić na jednolitą masę. Ciasto jest miękkie, dobrze się z nim pracuje.
6. Gotowe ciasto podzielić na 2 równe części, każdą włożyć do woreczka, a następnie schować do zamrażarki na 15-20 minut.
7. Gdy ciasto się chłodzi, przygotować jabłka. Owoce obrać, odrzucić gniazda nasienne, pokroić na kawałki i włożyć na patelnię.
8. Jabłka doprawić cukrem i cynamonem.
9. Smażyć na średnim ogniu, często mieszając, by owoce lub cukier nie przypaliły się.
10. Gdy jabłka zaczną się rozpadać po ok. 20 minutach, odstawić z ognia. Wtedy możemy dołożyć na patelnię jabłka ze słoika, jeśli ich dodajemy.
11. Piekarnik rozgrzać w opcji dół + termoobieg do 180 stopni C. 
12. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
13. Jedną część schłodzonego ciasta pokroić na plasterki. Wyłożyć nimi dno tortownicy, wyklejając także wolne przestrzenie.
14. Na plasterki ciasta wyłożyć jabłka.
15. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Rozłożyć je równomiernie.
16. Szarlotkę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 55 minut na złoty kolor.
17. Wierzch przestudzonego ciasta posypać cukrem pudrem.
Smacznego

2 komentarze:

  1. Mniam, kocham ciasta z jabłkami, te wleci w ten weekend. Cieszę się, że pani wróciła. Dużo zdrowia życzę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda,czekałam na Pani przepisy.Najlepszy blog

    OdpowiedzUsuń